Ingrijirea pisicilor

Cum cititi corect eticheta produselor de hrana pentru pisici

Indiferent ca sunteti un proprietar de pisici novice sau unul consacrat, este important sa aveti cunostinte despre descifrarea etichetelor alimentelor pentru animale de companie. Pentru ca intrebarile abunda cand vine vorba de analiza etichetei alimentelor pentru animale de companie. Sa vedem cum cititi corect eticheta produselor de hrana pentru pisici.

 

Cum cititi corect eticheta produselor de hrana pentru pisici

1. Observati care sunt primele trei ingrediente

Pentru a va asigura ca pisica dvs. primeste suficiente surse bune de proteine – si ganditi-va aici la pui, vita, peste si miel – verificati primele trei ingrediente de pe eticheta. Etichetele alimentelor pentru animale de companie listeaza ingredientele in ordinea continutului, incepand cu ingredientul principal.

Daca carnea de pui este in fruntea listei, inseamna de obicei mai multe proteine. Puiul obisnuit contine 80% apa, care poate trece in capul listei de ingrediente chiar si in functie de continutul de apa – apa care este apoi indepartata pentru a face hrana uscata pentru pisici. Hrana pe baza de pui (si alte tipuri de hrana proteica) sunt deshidratate, ceea ce inseamna ca, daca este in capul listei de ingrediente, va oferi un nivel adecvat de proteine.

2. Identificati alergenii alimentari

Desi poate parea trist de ironic, un alergen comun la pisici este pestele. Daca un tip de hrana pentru pisici pretinde ca are continut zero de peste sau specifica termeni precum „fara gluten”, de obicei poate fi un produs de incredere.

Dar daca animalul dvs. de companie sufera de alergii severe, parcurgeti oricum lista de ingrediente pentru a va asigura ca nu exista niciun ingredient periculos pentru pisica dvs.

3. „Grain-free” sau fara cereale nu inseamna fara carbohidrati

Multi proprietari isi fac griji ca pisicile lor pot lua in greutate si opteaza pentru alimente fara continut de cereale. in timp ce cumpararea de alimente cu continut scazut de carbohidrati si cu continut ridicat de proteine este utila, aruncati o privire mai atenta la eticheta. Chiar daca alimentele sunt marcate „fara cereale”, pot contine carbohidrati precum cartofii si legumele. Astfel, pisica dvs. va continua sa consume aceiasi, daca nu mai multi carbohidrati. Carbohidratii procesati corespunzator pot fi utilizati de pisici ca o sursa excelenta de energie si nu sunt neaparat ceva rau.

4. Verificati garantia analizei

Verificati pe eticheta hranei pentru animale de companie garantia obligatorie a analizei ca aceasta contine nivelurile nutritionale sau procentele etichetate de proteine brute, grasimi, fibre si umiditate. in timp ce „brute” poate parea un termen dezagreabil, aceste etichete se refera la metoda de testare a produsului, nu la calitatea nutrientului in sine.

De asemenea, desi analiza garantata ofera o masura a diferitelor categorii de nutrienti, nu furnizeaza nicio informatie referitoare la calitatea ingredientelor din aliment, digestibilitatea acestuia sau calitatea generala a alimentelor.

5. Comparati corect hrana la conserva cu cea uscata

Alimentele umede si uscate folosesc standarde diferite. De exemplu, 8% proteine ​​in hrana pentru pisici de tip conserva nu este acelasi lucru cu 8% in hrana uscata (umed va fi un procent mai mic), deoarece hrana de tip conserva contine 75-78% umiditate, in timp ce hrana uscata are doar 10-12% apa.

Cel mai bine este sa convertiti alimentele din conserva in substanta uscata si sa comparati cantitatile de proteine. Conversiile usoare sunt disponibile online sau cereti ajutor in magazin sau medicului veterinar.

Iata un exemplu: impartiti cantitatea raportata de proteine (in acest caz, 8%) la cantitatea totala de substanta uscata (25%). Apoi, inmultiti rezultatul cu 100. Proteina materiei uscate = (8:25) x 100 = 32%

6. Hrana „naturala”

Hranirea pisicii cu hrana etichetata „naturala” inseamna ca niciunul dintre ingrediente nu a fost modificat chimic, conform recomandarilor existente. Dar cum ramane cu alimentele etichetate doar „holistice?” Deoarece nu exista o definitie legala pentru acest termen, probabil ca nu va avea un impact prea mare asupra alimentatiei pisicii dvs. Asa ca mai bine lasati acest tip de hrana la magazin.

Pentru optiuni organice, verificati pachetul pentru o eticheta oficiala. Daca pe sigiliu scrie „organic” trebuie sa contina cel putin 95% ingrediente organice, fara a lua in considerare adaosul de apa sau sare. Daca scrie „Made With Organic Ingredients” trebuie sa contina cel putin 70% ingrediente organice, fara a lua in considerare adaosul de apa sau sare.

Daca un producator doreste sa arate ca un produs are unele ingrediente organice, dar acestea reprezinta mai putin de 70% din total, poate desemna acele ingrediente ca fiind „organice” in lista de ingrediente. In acest caz nu este folosit niciun sigiliu.

7. Identificati aromele

Aromele pot oferi pisicii mai mult din ceea ce iubeste. In acest sens, cautati proteinele in primele trei ingrediente daca doriti ca pisica sa gaseasca aroma dorita. Daca optati pentru un aliment cu o anumita aroma, alegeti specificul fata de denumirile generice, cum ar fi „carne de vita” in loc de „carne”. Acest lucru ofera o idee mai buna despre unde provine proteina.

8. Determinati profilul nutritional al pisicii

Alimentele pentru pisici sunt, in general, marcate cu etichete precum “All Life Stages” or “Adult Maintenance”. Toate tipurile de hrana pentru pisici formulate pentru diverse etape de dezvoltare este formulata pentru a indeplini cerintele pentru un pisoi in crestere (sau pisica care alapteaza), ceea ce inseamna ca hrana va avea probabil mai multe calorii, calciu si fosfor. Alegeti alimente cu eticheta “Adult Maintenance” pentru pisici sanatoase.

9. Gasiti declaratia aportului nutritional adecvat

Verificati eticheta pentru a va asigura ca producatorul si-a formulat hrana pentru animale de companie pentru a indeplini cerintele nutritionale minime („hrana formulata”). Cautati pe ambalaj o specificatie precum: “[Name] is formulated to meet the nutritional levels established by ….. for [life stage(s)]”.

10. Cautati un tip de hrana pentru pisici care a fost testata in timp

Cautati un aliment care indeplineste cerintele nutritionale minime si care a fost testat pe animalele de companie reale in cadrul unui studiu de hranire. Astfel, veti putea sti cu adevarat ca alimentele furnizeaza nutrientii pe care sunt „formulate” sa le ofere.

Testele de hranire sunt considerate standardul de aur. Desi nu toate companiile de hrana pentru animale de companie efectueaza aceste teste costisitoare, cele care le fac vor promova prin etichetele care spun acest lucru, pe ambalajul hranei pentru pisici.

 

Cititi si: Cele mai comune otravuri care afecteaza pisicile

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button