Ce mananca pasarile si cum sa le hraniti corespunzator
Hranirea pasarii dvs. de companie poate parea uneori foarte complicata. Chiar daca pasarea dvs. ar manca orice ii oferiti s-ar putea sa nu fie cel mai bun alegere. Prin urmare ce mananca pasarile? Si cum va puteti asigura ca le oferiti o dieta nutritiva?
In zilele noastre, totul inseamna varietate. Mergeti la orice magazin de animale de companie si veti gasi o gama larga de pelete si seminte fabricate comercial. Multe dintre acestea sunt recomandate de catre medicul veterinar insa retineti ca puteti completa dieta unei pasari si cu alimente proaspete.
Nu va hraniti pasarea cu orice aveti prin casa deoarece pasarile sunt creaturi delicate. Cercetati compozitia alimentelor pe care pasarile le pot sau nu manca si consultati-va cu specialistii sau medicul veterinar astfel incat sa nu-i faceti rau micului dvs. prieten cu pene.
Mancare cruda (raw) vs. Mancare gatita
Multi experti recomanda hranirea pasarilor cu produse raw mai degraba decat cu mancare gatita deoarece gatitul va indeparta adesea multe substante nutritive vitale.
Daca totusi decideti sa oferiti pasarii mancare gatita evitati sa folositi tigai antiaderente deoarece contin o substanta toxica pentru pasari. In schimb, folositi tigai din otel inoxidabil. Mancaruri excelente de gatit:
- Ovaz
- Orz
- Orez brun
- Germeni
- Legume (de exemplu, fasole, linte, mazare)
Legumele si fructele proaspete sunt o sursa excelenta de nutrienti. Acestea trebuie insa introduse treptat, permitand pasarii dvs. sa se adapteze la schimbarea dietei.
O schimbare brusca poate duce la o pasare anorexica si nimeni nu doreste asta. Desigur, ar trebui sa lasati in continuare pasarea sa aiba acces la hrana ei obisnuita. Apa proaspata si curata ar trebui sa fie intotdeauna disponibila.
In privinta legumelor, incercati sa va hraniti pasarea cu legume (sau cu frunze) verzi (atentie la alimentele toxice pentru pasari), cum ar fi:
- Patrunjel
- Mazare dulce
- Fasole verde
- Dovlecel
- Salata romana
- Castravete
Fructele ar trebui sa reprezinte doar o mica parte din dieta. Unele fructe preferate de pasari includ:
- Kiwi
- Mango
- Papaya
- Portocale
- Grapefruit
- Mar (scoateti semintele)
Cand incercati prima data sa introduceti alimente proaspete s-ar putea sa observati ca dvs. pasarea este agitata – indiferent daca este vorba de un fruct sau o leguma. Nu disperati. Fiti rabdator si continuati sa incercati. Mancati si dvs. mancarea in fata pasarii (daca functioneaza cu copiii, de ce nu si cu pasarile?).
In cele din urma, pasarea isi va da seama ca aceasta mancare trebuie sa fie buna si va lua mancarea chiar de din mana dvs.
De ce mananca pasarile seminte?
Multi oameni ar finaliza o discutie despre cum sa hraneasca o pasare intr-un singur cuvant: seminte. Poate unii l-ar rezuma in trei cuvinte: seminte cu pelete.
Cu toate acestea, intrebati orice medic veterinar care trateaza in mod regulat pasarile bolnave si probabil veti obtine un raspuns mult mai complex.
Ne gandim adesea ca pasarile mananca seminte pentru ca asta este ceea ce punem in hranitoarele noastre pentru pasari. Mai mult, pasarilor le plac semintele, nu?
De fapt, semintele reprezinta o parte destul de mica din dieta pasarilor care traiesc in salbaticie. Pentru fiecare samanta mancata, probabil ca au mancat 10 sau mai multi gandaci, molii, paianjeni sau omizi. Chiar si iarna majoritatea pasarilor salbatice reusesc sa gaseasca surse latente de proteine - insecte – pentru gustare.
Semintele pe care pasarile salbatice le mananca le furnizeaza calorii – mai ales sub forma de grasime – pe care le pot folosi pentru a-si suplimenta dieta, in special iarna, cand sunt necesare mai multe calorii pentru a se incalzi.
Dar exista milioane si milioane de pasari salbatice care nu au deloc acces la hranitoarele pentru pasari – sau pur si simplu aleg sa nu manance seminte. Ce fac acele pasari?
Unele mananca seminte salbatice. Iata un motiv bun pentru a nu curata curtea de toate buruienile si florile pana la venirea iernii. Dar pasarile sunt perfect capabile sa supravietuiasca cu putine seminte sau chiar fara seminte deloc.
Trebuie sa hraniti pasarile tinute ca animale de companie cu seminte?
Daca ar fi sa rezumam valoarea nutritionala a semintelor, acestea se reduc la grasime si carbohidrati. Este oarecum cea mai grasa si mai gustoasa mancare de tip „junk food” pe care v-o puteti imagina. Daca au de ales, majoritatea animalelor vor alege grasimile sanatoase iar majoritatea pasarilor nu sunt diferite.
Pasarile salbatice au o extra nevoie de grasimi si carbohidrati pentru energie. Trebuie sa evite soimii, sa petreaca nopti friguroase afara, sa zboare multi kilometri la un moment dat pentru a-si gasi perechea si pentru a hrani puii in crestere. Pasarile noastre de companie nu au aceste cerinte uriase de energie deci nu au nevoie de atat de multe grasimi in plus.
Cu ce ar trebui sa hraniti o pasare?
Hrana sub forma de pelete, special formulate (asemanatoare hranei uscate pentru caini si pisici), au toti nutrientii necesari pasarilor. Aceste diete formulate impiedica ca pasarea dvs. sa aleaga bucatile care ii plac si sa lase restul. Exista mai multe marci pe piata, cu usoare diferente in functie de specia de pasare pe care o aveti si fara coloranti artificiali.
Puteti suplimenta aceste pelete cu cantitati mici de oua, paste, legume si fructe. Discutati intotdeauna cu medicul veterinar inainte de a adauga produse alimentare noi in dieta pasarilor. Acestia va pot sugera cat inseamna o portie adecvata. O regula buna este ca dimensiunea zilnica a a unei portii nu trebuie sa depaseasca dimensiunea piciorului pasarii. De asemenea, ar trebui sa includa mai multe grupe de alimente: proteine, legume, fructe si carbohidrati.
Cum faceti trecerea la un nou tip de hrana pentru pasari
Asigurati-va intotdeauna ca noua hrana pentru pasari este potrivita pentru pasarea dvs. de companie. Odata ce ati ales cea mai buna hrana pentru pasarea dvs. exista multe tehnici pentru a le trece de la o dieta care implica strict seminte la noua lor hrana. O metoda recomandata este cea descrisa in continuare.
Dimineata, scoateti din colivie toate semintele si orice alta mancare si lasati afara doar noile alimente pe care doriti sa le manance. Singura hrana disponibila pasarii va fi astfel hrana sanatoasa. Indiferent de „plangerile” cu care sunteti tratat acesta este tot ceea ce va primi pasarea pe durata zilei.
Seara, cand mergeti sa acoperiti colivia, puteti adauga in colivie cateva linguri din dieta veche. Daca a postit toata ziua, poate manca aceasta mancare peste noapte. Majoritatea pasarilor, sunt obosite si nu mai sunt interesate sa manance mancarea veche pana seara.
Dimineata treziti-va devreme si scoateti hrana din colivie inlocuind-o cu hrana noua. Repetati acest ciclu.
In general, in decurs de 30 de zile pasarea trece complet la noua dieta si puteti recurge la folosirea semintelor doar pentru dresaj sau ca delicii speciale.
Prin urmare, ce mananca pasarile?
O dieta corespunzatoare ar trebui sa includa mai multe grupe de alimente: proteine, legume, fructe si carbohidrati. O alimentatie corecta va ajuta pasarile sa traiasca mai mult.
Unele specii de pasari sunt foarte predispuse la boli de inima iar altele dezvolta cancer atunci cand sunt hranite cu diete bogate in grasimi. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteti face pentru a avea o pasare sanatoasa este sa o hraniti cu hrana sanatoasa pentru pasari.
Surse imagini: pixabay.com, pexels.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.