Sanatate canina

De ce este ciocolata toxica pentru caini?

Sa recunoastem, este greu sa rezistam tentatiei ciocolatei. Indiferent daca va bucurati de gustul ciocolatei cu lapte sau de cel al ciocolatei amarui, ciocolata ne atrage pe toti in mod egal. Nu este de mirare ca tovarasii nostri canini sunt tentati sa fure o bucata atunci cand au ocazia. Dar stiati ca ciocolata este toxica pentru caini?

Intoxicatia cu ciocolata la caini este destul de frecventa. Si asta pentru simplu fapt ca toti tinem in casa tablete de ciocolata si alimentele care contin ciocolata. Conform statisticilor, ciocolata se afla pe locul 4 din 10 al celor mai frecvent raportate toxine pentru animale de companie. Vom detalia in continuare de ce acest deliciu uman, ciocolata, este toxica pentru caini.

 

Ce anume face ca ciocolata sa fie toxica pentru caini?

Ciocolata este toxica pentru caini, in principal datorita continutului sau de teobromina si, intr-o masura mai mica, continutului sau de cofeina. Acesti compusi naturali se gasesc in boabele de cacao si apartin unui grup de substante chimice cunoscute sub numele de metilxantine.

Deci, de ce putem manca ciocolata in siguranta, dar tovarasii nostri canini nu pot? Spre deosebire de oameni, cainii nu pot procesa in mod eficient teobromina sau cofeina. Ceea ce-i face mai sensibili la efectele substantelor chimice.

Dupa ce sunt absorbite de tractul gastrointestinal, teobromina si cofeina sunt distribuite in intregul corp si afecteaza inima, sistemul respirator si sistemul nervos.

Este important sa stiti ca ciocolata si alte alimente care contin ciocolata pot contine si alte substante si ingrediente toxice pentru caini, cum ar fi stafidele, xilitolul si nucile.

ciocolata toxica pentru caini

Ce cantitate de ciocolata consumata este toxica pentru caini?

Cantitatea de otrava ingerata este importanta. Si acest lucru se aplica si ciocolatei. Toxicitatea ciocolatei la caini depinde de tipul de ciocolata, cantitatea de ciocolata ingerata, precum si de marimea cainelui. Cainii de talie mica sunt mai expusi riscului de intoxicatie cu ciocolata.

Teobromina

Doza toxica medie de teobromina pentru caini este de 45,3 mg per 0,5 kg greutate corporala. Doza toxica de cofeina este de aproximativ 63,5 mg per 0,5 kg greutate corporala.

Cu toate acestea, cainii au sensibilitati diferite la acesti compusi. In general:

  • Semne usoare, cum ar fi varsaturile si diareea, pot fi observate la cainii care ingereaza 9 mg de ciocolata per 0,5 kg greutate corporala.
  • Efectele asupra inimii pot fi observate la 18-23 mg ciocolata per 0,5 kg greutate corporala.
  • La doze mai mari de 27 mg ciocolata per 0,5 kg greutate corporala pot aparea convulsii.

Metilxantine

Cantitatea exacta de metilxantine din ciocolata variaza din cauza variatiei boabelor de cacao, precum si a formularii ciocolatei. De regula, cu cat ciocolata este mai neagra si mai amaruie cu atat este mai periculoasa pentru caini.

  • Pudra de cacao uscata contine cea mai mare concentratie de metilxantine (~800 mg per 30 gr)
  • Este urmata de ciocolata menaj folosita la torturi si prajituri (~450 mg per 30 gr)
  • Ciocolata semidulce si ciocolata neagra dulce (~150–160 mg per 30 gr), si
  • Ciocolata cu lapte (~ 64 mg per 30 gr)

Ciocolata alba are o concentratie neglijabila din acest compus toxic.

Care sunt simptomele intoxicatiei cu ciocolata la caini?

Simptomele clinice depind de doza de metilxantine ingerata. Pentru multi caini, cele mai comune semne timpurii ale toxicitatii ciocolatei sunt diareea, varsaturile, nelinistea, bataile rapide ale inimii si gafaitul. Aceste simptome initiale pot duce ulterior la tremor muscular, convulsii si batai neregulate ale inimii.

Daca sunt ingerate cantitati suficient de mari de ciocolata, aceasta poate pune viata cainelui in pericol. Chiar daca cantitatea de ciocolata ingerata nu este toxica, cainii se pot imbolnavi si pot dezvolta pancreatita din cauza continutului ridicat de grasimi al ciocolatei.

Simptomele intoxicatiei cu ciocolata la caini apar la aproximativ 1-4 ore dupa ingestie, dar uneori pot fi observate dupa 6-12 ore. Daca se consuma o cantitate mare de ciocolata, simptomele pot persista cateva zile, deoarece teobromina ramane in sange pentru o perioada lunga de timp. Teobromina poate fi, de asemenea, reabsorbita din vezica.

Ce trebuie sa faceti daca cainele dvs. a mancat ciocolata?

Ramaneti calm si incercati sa evaluati cata ciocolata a mancat cainele dvs., precum si tipul de ciocolata consumat. Apelati la medicul veterinar sau la o unitate de urgente pentru animale de companie daca cainele dvs. a ingerat o cantitate toxica de ciocolata.

Daca a fost consumata o cantitate toxica de ciocolata, cainele ar trebui sa fie vazut de un medic veterinar cat mai curand posibil.

Daca nu este posibil sa aflati cata ciocolata a mancat cainele dvs., cainele dvs. ar trebui, de asemenea, dus la un medic veterinar cat mai curand posibil. Cu cat cainele primeste mai devreme tratament, cu atat prognosticul este mai bun.

Cum este diagnosticata intoxicatia cu ciocolata?

Din pacate, simptomele intoxicatiei cu ciocolata sunt nespecifice. Iar simptomele sunt similare cu o serie de alte afectiuni, cum ar fi alte intoxicatii cu medicamente, boli neurologice sau boli metabolice.

Un diagnostic se face pe baza unui istoric cunoscut de ingestie de ciocolata sau de ingestie de alimente care contin ciocolata. Ciocolata poate fi vazuta si in varsaturi dupa ce un caine este facut sa vomite, la clinica veterinara.

Care este tratamentul pentru intoxicatia cu ciocolata la caini?

Nu exista un antidot specific pentru teobromina si cofeina. Daca intoxicatia este depistata suficient de devreme, medicul veterinar va provoca varsaturi in incercarea de a goli stomacul de orice ciocolata care ar fi putut fi consumata si de a opri absorbtia ulterioara a compusului toxic (nu incercati dvs. sa provocati varsaturile).

Cainele va fi tratat cu mai multe doze de carbune activ pentru a preveni absorbtia teobrominei si a cofeinei in organism. Acesta poate fi singurul tratament care este necesar daca tratamentul este inceput devreme si cainele nu a inceput sa prezinte simptome de intoxicatie cu ciocolata.

Cainii care prezinta deja simptome de intoxicatie cu ciocolata vor avea nevoie de tratament de sustinere, cum ar fi lichide intravenoase si controlul convulsiilor. De asemenea, probabil ca vor avea nevoie de analize de sange pentru monitorizarea functiei organelor si nivelului de electroliti.

Toti cainii care au ingerat ciocolata trebuie monitorizati pentru simptome de varsaturi, diaree, neliniste, hiperactivitate si convulsii. Tensiunea arteriala si inima lor ar trebui, de asemenea, monitorizate indeaproape.

Simptomele se rezolva in general in 48 de ore, iar animalele care primesc ingrijiri veterinare au, in general, un prognostic bun.

Cum puteti preveni intoxicatia cu ciocolata la caini?

Pastrati toate alimentele care contin ciocolata intr-un loc sigur, unde cainele nu are acces. Nu oferiti niciodata ciocolata sau alimente care contin ciocolata cainelui dvs. de companie. Educati toti membrii familiei dvs., inclusiv copiii, despre pericolele intoxicatiei cu ciocolata. Fiti deosebit de atenti in perioadele de sarbatori, zile de nastere, ocazii festive, cand ciocolata este mai probabil sa afie la discretie.

 

Vizitati E-vet.ro pentru a afla si despre alte tipuri de intoxicatii la caini si la alte animale de companie. Aflati ce alimente destinate consumului uman sunt sigure pentru caini sau ce lucruri comune va pot otravi cainele.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button