Rase de caini

Rasa Basset Artesian Normand

Cainele din rasa Basset Artesian Normand este o rasa obtinuta din imperecherea Bassetului Artésian cu cel Normand, originar din Franta. Basset Artesian Normand este un caine mic de vanatoare utilizat la vanatoarea cu arme. Vaneaza la fel de bine singur sau in haita. Picioarele lui scurte ii permit sa patrunda in cea mai densa vegetatie si sa scoata vanatul ascuns. A fost favorit la vanatoarea de iepuri, insa poate fi folosit si la vanatoarea de caprioare. Urmareste cu perseverenta vanatul.

 

Blana: stransa, scurta, neteda, fara a fi prea fina (tricolor – cafeniu cu negru si alb, bicolor – cafeniu cu alb)
Talia: mica, 30-36 cm, 15-20 kg
Caracter: perseverent, sociabil, afectuos
Speranta de viata: 12-15 ani

Ingrijire: necesita ingrijire minima a blanii, periere ocazionala

 

Istorie si context

Cresterea controlata a Basset-ului francez cu par scurt a inceput in anii 1870. Din caini Basset avand o origine aparent comuna, contele Le Couteulx de Canteleu a dezvoltat un catine de tip utilitar cu picioarele din fata drepte numit Artois, in timp ce domnul Louis Lane a dezvoltat un tip mai spectaculos, cu picioarele din fata strambe, numit Normand.

Abia in 1924, numele Artesien Norman Basset (Basset Artésien Normand) a fost adoptat in cele din urma pentru rasa, iar clubul Mr. Léon Verrier, care a preluat functia de presedinte al clubului in 1927, la varsta de 77 de ani, a dorit sa intareasca caracterul rasei. Astfel, in cartea standardelor cainilor de vanatoare din 1930, unde figureaza cele doua rase, Basset d’Artois si Basset Artésien-Normand, gasim urmatoarea referire la aceasta rasa: „Comitetul „Société de Vénerie” (Game Society) decide si noteaza ca Basset ArtésienNormand nu ar trebui sa fie doar o etapa de tranzitie catre un tip Norman, fara nicio urma de Artois.”

Caracteristici fizice

Un caine lung in raport cu marimea sa, echilibrat, compact. Coada este destul de lunga, groasa la baza si subtiindu-se proresiv. Sunt pe jumatate strambe, cu conditia sa existe un principiu suficient de stramb vizibil. Unele pliuri de piele, fara exces, trebuie considerate ca o calitate.

Picioarele anterioare sunt scurte si solide.

Rasa Basset Artesian Normand

Personalitate si temperament

Devotat, cu un simt al mirosului excelent si o voce melodioasa, perseverent dar cu un mers nu foarte rapid, ii permite stapanului sau sa se bucure pe deplin de activitatea de vanatoare. Este sociaabil si are o natura foarte afectuoasa.

Desi curajos si hotarat la vanatoare, este bland cu copiii si este un animal de companie de incredere. Au o latrat foarte adanc si pot latra tare cand sosesc straini, dar totusi vor oferi o primire calduroasa. Cuminte si ascultator, este apreciat ca si caine de companie, precum si ca un excelent caine de vanatoare.

Daca sunt socializati de mici cu pisici si alte animale de companie, se vor intelege bine si cu acestea. Se adapteaza bine si la viata in apartament. Sunt destul de activi in interior si o curte mica le va satisface nevoia de miscare.

Ingrijire

Blana neteda, cu par scurt, a acestui caine este foarte usor de ingrijit. Periati ocazional blana cainelui pentru a indeparta parul mort. Spalati-l cu sampon doar atunci cand este absolut necesar. Curatati-i urechile in mod regular si taiati-i unghiile scurte.

Exercitiu & Dresaj

Este destul de usor de dresat. Proprietarii ar trebui sa fie fermi, dar calmi, consecventi si increzatori in abordarea lor. Pentru a evita problemele de comportament, tratati cainele in consecinta, oferindu-i o multime de exercitii fizice si mentale zilnice. Are nevoie de plimbari zilnice lungi. Plimbati-l in leasa, deoarece are un instinct de vanatoare puternic.

Sanatate

Spatele lung al cainelui din rasa Basset Artesian Normand este predispus la boli de disc.

 

Sursa imagini: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button