Animale miciSinsila

Sinsila ca animal de companie – tot ce trebuie sa stiti

Sinsila (sau chinchilla) sunt rozatoare originare din regiunile stancoase si aride din America de Sud. Sunt de obicei active si jucause ca animale de companie. Cu o manipulare blanda de la o varsta frageda, cele mai multe sinsila vor deveni destul de imblanzite si pot crea legaturi stranse cu properietarii lor. Insa nu va asteptati sa le placa sa fie tinute in brate sau imbratisate, precum cainii sau pisicile. Nu se va intampla acest lucru. Insa isi vor exprima afectiunea pentru dvs. in alte moduri. Sinsila ca animal de companie necesita o cantitate moderata de ingrijire, deoarece au anumite nevoi specifice de adapost si hranire.

  • Nume comun: Chinchilla, Sinsila, Cincila, Chinchilla cu coada lunga
  • Nume stiintific: Chinchilla lanigera
  • Marime adult: corp 22-36 cm, coada mai adauga 7-15 cm
  • Speranta de viata: 10+ ani
  • Greutate: De obicei cantaresc mai putin de 2 kg, femelele fiind putin mai mari decat masculii.

Comportament si Temperament

Sinsilele sunt in mare parte nocturne, ceea ce inseamna ca vor fi cele mai active noaptea. Uneori sunt numite „crepusculare”, adica cea mai activa perioada a lor este in zori sau la amurg. In orice caz, acestea ar trebui tinute intr-o zona destul de linistita in timpul zilei. Si, desi sunt in mare parte animale linistite, miscarile lor pe timp de noapte ar putea tine unii oameni treji daca incinta lor este aproape de patul dvs.

Sinsila ca animal de companie nu va musca des, mai ales daca este manipulata de la o varsta frageda. Trebuie sa fiti bland si consecvent pentru a castiga increderea unei sinsila. Si poate dura ceva timp pentru ca o sinsila sa se lase manipulata. Iar unor sinsila nu le va placea niciodata sa fie tinute in brate. Prefera sa exploreze sau sa se urce pe dvs. in loc sa fie retinuta. Insa incet si cu rabdare, puteti dresa chiar si mai timida sinsila sa se lase mangaiata.

Sinsila ca animal de companie poate fi tinuta individual. De obicei, se va descurca bine in pereche de acelasi sex, mai ales daca cele doua sinsila sunt pereche sau sunt introduse la o varsta frageda. Tineti sinsila departe de alte animale de companie pentru a evita orice stres sau raniri.

Incinta

Sinsila este probabil cel mai cunoscut animal pentru blana sa incredibil de moale, groasa si luxoasa. In salbaticie, aceasta blana protejeaza animalul. Insa in captivitate poate face animalul oarecum susceptibili la supraincalzire. Acest lucru trebuie luat in considerare atunci cand decideti unde va plasati sinsila in casa. Temperatura ar trebui sa se situeze undeva la 18,5 – 26,6 °C. Chiar daca sunt tolerante la frig, insolatia poate aparea la temperaturi crescute.

Ca incinta, alegeti una pe mai multe niveluri, cu platforme, podea solida si stinghii. Incinta ar trebui sa aiba cel putin 120x120x90 cm (Lxlxi). CU cat incinta este mai mare, cu atat mai bine. Custile de sarma sunt ideale, deoarece permit ventilatia. Alegeti una cu o podea solida, buna pentru picioarele sinsilei.

In cusca, adaugati o roata de exercitii pentru sinsila (cu podea solida, nu bare), jucarii de ros pentru animale de companie, un cuib sau un adapost si vase cu mancare si apa. in plus, puteti pune bucati de piatra ponce pentru tocirea dintilor sinsilei.

Substrat

Captusiti incinta cu cativa centimetri de asternut de hartie fara coloranti. Evitati aschii de pin si cedru, deoarece pot irita tractul respirator al sinsilei. Curatati zilnic asternutul murdar si faceti o schimbare completa a substratului saptamanal, cand spalati totul din incinta cu apa si sapun bland.

Hrana

Sinsilele sunt ierbivore si au cerinte alimentare specifice. Au nevoie de mult furaj, asa ca dieta lor ar trebui sa constea in principal din fan de iarba de buna calitate. Oferiti zilnic sinsilei o cantitate nelimitata de fan, asigurandu-va ca il are intotdeauna la dispozitie. Puteti folosi un alimentator special pentru fan sau sa il puneti pur si simplu pe podeaua incintei.

Pentru a suplimenta fanul, oferiti sinsilei o hrana comerciala pentru sinsile, sub forma de pelete. Cereti sfatul medicului veterinar in privinta cantitatii, deoarece aceasta poate varia in functie de factori precum dimensiunea si nivelul de activitate. Puneti pelete pentru o zi intr-un vas de ceramica in incinta sinsilei. Aruncati peletele neconsumate dupa 24 de ore inainte de a adauga portia de a doua zi.

De asemenea, puteti oferi anumite fructe si legume ca delicii ocazionale. Dar mai intai ar trebui sa analizati tipurile de alimente si cantitatile. Din nou, cereti parerea medicului veterinar. Puneti orice mancare proaspata intr-un vas separat din incinta si indepartati-l dupa cateva ore pentru a preveni alterarea.

In fine, asigurati-va ca sinsila are la dispozitie mereu un vas cu apa proaspata. Puteti folosi un vas mic de apa, sau o sticla speciala. Asigurati-va ca sinsila foloseste sticla inainte de a indeparta vasul. Reimprospatati apa zilnic.

Sanatate

Sinsila este predispusa la cateva probleme comune de sanatate, inclusiv:

  • Infectii respiratorii
  • Probleme digestive
  • Insolatie
  • Probleme ale pielii
  • Dinti crescuti sau stricati
  • Raniri cauzate de muscaturi sau alte tipuri de raniri

Daca sinsila dvs. prezinta semne de boala, consultati imediat un medic veterinar. Intre timp, pastrati animalul intr-un loc linistit si evitati sa il manipulati, pentru a reduce stresul.

Nu toti medicii veterinari accepta sinsila drept pacienti. Deci, inainte de a achizitiona o sinsila, asigurati-va ca exista un veterinar in apropierea dvs., care va poate oferi indrumare.

Dresaj

Pentru a imblanzi sinsila si a se lasa atinsa, miscati-va intotdeauna incet in jurul acesteia, deoarece miscarile bruste o pot speria. O puteti atrage in mainile dvs. cu o recompensa. Obisnuiti-va sinsila cu mangaierile blande inainte de a incerca sa o ridicati. Pentru a incerca sa o ridicati, lasati-o sa paseasca pe mainile dvs. (Este de ajutor daca tineti o recompensa). Apoi, ridicati animalul cu atentie cu ambele maini, astfel incat sa se simta in siguranta.

Exercitiu

Sinsilele au nevoie de multa activitate pentru a ramane stimulate mental si in forma fizica, tinand la distanta probleme de sanatate precum obezitatea. Aceasta inseamna ca veti avea nevoie de o varietate de jucarii pentru sinsile, pentru a le mentine ocupate si active. Si veti avea nevoie in special de articole sigure pentru ros, pentru a le uza dintii in continua crestere. Pe langa jucariile comercializate special pentru sinsila, unele jucarii din lemn pentru papagali sunt bune si pentru ele, la fel si bilele si inelele de salcie pe care le puteti gasi pentru iepuri. Asigurati-va ca jucariile nu au piese mici si/sau din plastic care ar putea fi ingerate.

Rotile de exercitii pot fi excelente pentru sinsila si pentru consumul de energie. Cautati o roata de 40 cm (orice mai mic va fi prea mic pentru majoritatea sinsilelor adulte) cu o suprafata de rulare solida si o parte deschisa, fara suporturi transversale, ca la rotile de sarma, care pot fi periculoase pentru picioarele si coada sinsilei.

Timpul in afara custii este, de asemenea, important in privinta miscarii. Evitati mingile de plastic pentru alte animale mici, cum ar fi hamsterii, deoarece acestea prezinta un risc de supraincalzire pentru sinsila. In schimb, pregatiti o incapere sigura pentru sinsila si permiteti acesteia sa exploreze spatiul sub supravegherea dvs., in mod ideal, timp de cateva ore pe zi.

Ingrijirea blanii

Nu faceti niciodata baie unei sinsile. Ca nativi din climatele aride, sinsilele au nevoie de acces la o baie de praf pentru a-si mentine blana si pielea sanatoase. Amestecul de nisip absoarbe excesul de uleiuri si indeparteaza murdaria. Achizitionati nisip pentru sinsila din comert si adaugati cativa centimetri intr-un recipient in care sinsila poate incapea cu usurinta. Asezati recipientul in incinta timp de aproximativ 10 -15 minute pe zi. Schimbati praful saptamanal pentru a-l mentine curat.

Costuri necesare

Costurile principale cu o sinsila vor fi cele cu dieta si substratul. Pretul variaza in functie de cat de mare este incinta si de soiul de sinsila, precum si de numarul de exemplare pe care le detineti. De asemenea, va trebui sa inlocuiti in mod regulat jucariile de ros si alte articole uzate. Luati in calcul si ingrijirile veterinare si urgentele.

Sinsila ca animal de companie este o rozatoare interesanta, care poate fi distractiv de urmarit si prietenoasa atunci cand este socializata corespunzator. De asemenea, sunt destul de silentioase si nu ocupa mult spatiu. Cu toate acestea, multe sinsila necesita multa rabdare si efort atunci cand vine vorba de a le imblanzi. Si dorm in timpul zilei, asa ca nu sunt un bun partener pentru cineva care vrea sa interactioneze cu un animal de companie in timpul zilei.

Animale de companie exotice similare

Puteti cumpara sinsila de la unele magazine de animale de companie. Insa este mai bine sa achizitionati una de la un crescator de renume. Acesta detine informatii privind sanatatea, istoricul si temperamentul animalului de companie.

Sinsila este un bun animal de companie pentru copiii mai mari, care sunt capabili sa le manipuleze cu blandete si cu rabdare. Ne cesita o cantitate moderata de ingrijire, inclusiv hranire zilnica, curatari regulate si socializare consecventa. Unele sinsile pot invata sa se simta confortabil sa fie tinute in brate, in timp ce altele prefera sa se catere pe oameni.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button