Ranirea provocata de roaderea cablurilor electrice la iepuri
Unul dintre obiectele foarte nepotrivite pe care le mesteca uneori iepurii sunt cablurile electrice. Daca cablul nu este in priza, riscul principal pentru iepure este ingerarea de fire plastice sau electrice (care poate contine metale toxice, precum zincul) care pot provoca laceratii in gura si potential tulburari gastro-intestinale sau chiar obstructie. Daca cablul este conectat (transporta curent), iepurele ar putea suferi de la o arsura usoara pana la leziuni cardiace, lichid in plamani si moarte. Iata deci, ranirea provocata de roaderea cablurilor electrice la iepuri este o problema majora.
La fel ca si copii mici, iepurii sunt creaturi carora le place sa puna totul in gura pentru a „verifica” lucrurile. Din pacate, la fel ca si bebebusii, iepurasii baga in gura lucruri nepotrivite si uneori periculoase, care ii pot rani sau chiar ucide. Acesta este motivul pentru care proprietarii de iepuri sunt sfatuiti sa-si securizeze locuintele inainte de a aduce un iepure acasa.
Daca ati observat ca iepurele dvs. a ros un cablu electric care transporta curent (fiind in priza), nu incercati sa scoateti cablul din gura iepurasului. Riscati sa va electrocutati. Pastrati-va calmul si opriti intrerupatorul electric principal. Daca trebuie sa scoateti imediat cablul din gura iepurelui, purtati o manusa de cauciuc sau o manusa de bucatarie pentru a deconecta cablul de la priza si pentru a va proteja de soc. Odata ce iepurele este eliberat de cablu, duceti-l sa fie examinat de un medic veterinar cât mai curand posibil.
Simptome care indica faptul ca iepurasul dvs. a ros un cablu electric
Gradul de ranire pe care il sufera un iepure dupa ce a ros un cablu electric depinde de tipul si intensitatea curentului electric si de durata de timp in care iepurele este expus la acesta.
Daca un iepure musca un cablu electric alimentat la curent, poate avea arsuri (roseata, umflaturi, ulceratii) in interiorul si in jurul gurii, buzelor, gingiilor si limbii. Blana din jurul gurii poate parea arsa/parlita. Dintii pot chiar sa para decolorati sau crapati.
Deoarece curentul electric trece de la punctul de contact din gura in intregul corp, la organe critice, cum ar fi inima si plamanii, pot aparea simptome cardiace si respiratorii.
Iepurii afectati in mod semnificativ pot avea dificultati de respiratie (chiar si cu gura deschisa), pot prezenta salivatie excesiva si dificultati la inghitire si pot prezenta sunete suieratoare sau trosnituri in timp ce respira. Unii iepuri pot parea nelinistiti si agitati, avand dificultati in a se simti confortabil si refuzand sa stea sau sa se intinda. Iepurii afectati mai semnificativ pot avea dificultati de respiratie in asemenea masura incat se prabusesc si se intind pe o parte.
Unele efecte asociate muscaturii cablului electric, cum ar fi acumularea de lichid in plamani (edem pulmonar), pot sa nu apara pana la 2 zile dupa contactul cu cablul. Toti iepurii care prezinta semne de trauma – chiar si arsuri usoare in gura – dupa mestecarea unui cablu electric trebuie vazuti de un medic veterinar.
Vizita la medicul veterinar
Medicul veterinar va pune intrebari referitoare la intervalul de timp de la presupusul incident, daca cablul era sub tensiune, cat timp a fost expus animalul de companie la curent, daca animalul pare sa fi ingerat bucati de cablu si cum a evoluat starea animalului de la roaderea cablului electric.
Daca iepurele dvs. are probleme cu respiratia sau are lichid spumos roz in jurul gurii – un semn care indica edem pulmonar sau exces de lichid in plamani – probabil ca i se va administra oxigen pentru a-l ajuta sa respire chiar inainte ca medicul veterinar sa-l examineze.
Daca animalul dvs. de companie pare relativ stabil cand ajungeti, medicul veterinar va efectua o examinare fizica completa a iepurasului dvs. Va verifica in interiorul si in jurul gurii sale prezenta arsurilor si va asculta inima si plamanii pentru aritmii sau sunete care sugereaza edem pulmonar. Daca medicul veterinar aude ceva anormal, poate decide apoi sa faca radiografii ale toracelui si/sau o electrocardiograma pentru a evalua in continuare functia inimii si a plamanilor. De asemenea, medicul poate preleva sange pentru analiza organelor majore, cum ar fi rinichii si ficatul.
Edemul pulmonar poate dura cateva ore pentru a se manifesta dupa electrocutare. Astfel, animalele de companie care prezinta orice dificultati cardiace sau respiratorii vor fi probabil internate la spital pentru monitorizare si pot avea nevoie de o evaluare suplimentara cu o ecocardiograma (examinare ecografica tridimensionala a inimii).
Tratament pentru roaderea cablurilor electrice la iepuri
Amploarea ranilor iepurelui dvs. va determina tipul de tratament pe care veterinarul il administreaza si cat timp trebuie spitalizat animalul.
Iepurii cu dificultati extreme de respiratie si lichid in plamani vor fi plasati intr-o cusca de oxigen si li se vor administra diuretice pentru a ajuta la drenarea lichidului si la usurarea respiratiei. Pentru a trata simptomele de soc si colaps, iepurelui i se pot administra fluide intravenoase care contin electroliti esentiali. Probabil ca se vor administra antibiotice pentru a incerca sa previna infectia tesutului ars, ulcerat si se va administra un analgezic si/sau un agent antiinflamator pentru a reduce disconfortul dureros.
Daca ochii iepurelui au fost arsi sau ulcerati, se poate administra un unguent topic sau picaturi pentru ochi. Deoarece alimentatia adecvata este esentiala pentru a ajuta tesuturile arse sa se vindece, daca gura iepurelui este prea afectata pentru ca animalul de companie sa o manance singur, probabil ca va fi hranit cu o pasta de hrana lichida cu ajutorul unei seringi, de mai multe ori pe zi.
Intrebari pe care sa le adresati medicului veterinar
Odata ce medicul veterinar evalueaza ranile iepurasului dvs., veti dori ca acesta sa revizuiasca rezultatele examinarii fizice si cursul planificat de tratament. Intrebarile pe care trebuie sa i le adresati includ:
- ce tipuri de medicamente vor fi administrate,
- ce analize vor fi facute,
- cat timp se asteapta medicul veterinar ca iepurasul sa ramana in spital,
- cat estimeaza ca va costa ingrijirea,
- care este prognosticul pe termen lung
- ce potentiale complicatii ulterioare le poate dezvolta iepurasul
Este posibil ca medicul veterinar sa nu va poata oferi raspunsuri definitive la toate aceste intrebari pana cand nu vede cum raspunde animalul dvs. de companie la tratamentul initial. Insa ar trebui sa puteti avea un dialog continuu cu medicul veterinar in primele 24-48 de ore de la spitalizarea iepurasului, pentru a vedea cum evolueaza tratamentul, prognosticul si costul estimat al ingrijirii.
Recuperare si stil de viata
Odata ce iepurele dvs. este suficient de stabil pentru a fi externat, vi se poate cere sa continuati tratamentul medical la domiciliu. In functie de amploarea ranilor animalului dvs. de companie, poate fi necesar sa continuati sa administrati antibiotice orale si/sau topice, analgezice si medicamente antiinflamatoare.
Daca iepurasul nu mananca bine de unul singur, poate fi necesar sa il hraniti cu seringa de mai multe ori pe zi pana cand apetitul ii revine si orice leziune orala s-a vindecat. Iepurii cu leziuni cardiace sau edem pulmonar pot merge acasa cu medicamente cardiace sau diuretice, cu recomandari de odihna.
Majoritatea medicilor veterinari vor dori sa vada din nou iepurele in decurs de 1-2 saptamani dupa ce acesta a rost un cablu electric, si pentru a se asigura ca nu au aparut alte complicatii. Iepurii cu arsuri severe vor trebui examinati din nou dupa ce arsurile lor incep sa se vindece pentru a se asigura ca infectia nu s-a dezvoltat si ca nu este necesar niciun tratament suplimentar (cum ar fi grefa de piele sau operatia de debridare a plagilor).
Posibile complicatii dupa roaderea cablurilor electrice la iepuri
Dupa ce aduceti iepurasul acasa din spital, monitorizati-i cu atentie apetitul (mai ales daca primeste antibiotice care pot elimina echilibrul delicat al bacteriilor din tractul intestinal) pentru a te asigura ca primeste nutrientii esentiali de care are nevoie pentru a se vindeca. Daca iepurele dvs. nu mananca bine, ar trebui sa discutati cu medicul veterinar despre o posibila hranire suplimentara cu seringa.
In plus, ar trebui sa monitorizati arsurile sau ranile pentru dezvoltarea oricarei scurgeri sau miros urat care indica prezenta unei infectii. Daca apar aceste semne, trebuie sa contactati imediat medicul veterinar.
Iepurii care se recupereaza dupa ce au ros un cablu electric ar trebui sa-si recapete treptat energia si apetitul. Daca iepurele dvs. pare mai letargic sau mai slabit dupa ce s-a intors de la spital, ar trebui sa fie vazut din nou de catre veterinar cat mai curand posibil.
Prevenire
Cea mai buna modalitate de a preveni roaderea cablurilor electrice la iepuri este de a face cablurile inaccesibile. Cablurile care nu pot fi facute complet inaccesibile vor fi introduse printr-un furtun spiralat pentru cabluri. Acesta este un invelis din plastic, care poate fi rasucit in jurul cablurilor. Unii iepuri vor incerca sa-l roada si pe acesta. Daca este si cazul iepurasului dvs. incercati alte metode alternative, cum ar fi canalele de cablu (din plastic tare, utilizate la mascarea cablurilor) sau tevile din PVC sau polietilena (invelis protector pentru cabluri electrice).
Oferiti iepurelui mult fân nutritiv pe care sa il mestece si jucarii din lemn, pentru a-si satisface nevoile de ros si a-l face mai putin preocupat de cablurile electrice.
Mai presus de toate, iepurii nu trebuie lasati niciodata nesupravegheati in incaperi care nu au fost securizate pentru iepurasi, altfel curiozitatea lor s-ar putea dovedi mortala.
Sursa imagine: unsplash.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.