Pierderea in greutate si cașexia la iepuri
Pierderea in greutate la iepuri devine, in general, un motiv de ingrijorare atunci cand iepurele pierde 10% sau mai mult din greutatea corporala normal. Iar pierderea greutatii inseamna mai mult decat simpla pierdere de lichid. Cașexia, cunoscuta sub numele de „sindromul de slabiciune”, este o stare de degradare fizica si malnutritie asociate cu boli cronice, atrofie musculara si pierderea poftei de mancare.
Cașexia este legata de o afectiune in care iepurele este intr-o stare precara de sanatate, nu mananca bine si se confrunta cu slabiciune generala. Iepurele va necesita atentie prompta din partea unui profesionist din domeniul sanatatii.
Simptome si tipuri
Simptomele pot depinde de cauza care sta la baza pierderii in greutate si a cașexiei.
Simptomele generale vor include o subtiere a corpului, o dimensiune si un aspect reduse si slabiciune. Alte semne si simptome pot include:
- Boli dentare sau abcese (infectii)
- Salivare, respiratie urat mirositoare sau probleme la hranire
- Semne de boli gastro-intestinale, care pot include o lipsa de productie fecala
- Distensie sau balonare anormala in zona intestinala din jurul stomacului, sugerand tulburari gastro-intestinale
- Mase sau corpuri straine prezente la atingerea sau „palparea” abdomenului
- Semne de durere, care pot include scrasnirea dintilor, o postura cocosata sau incapacitatea de a mentine o postura verticala. Durerea poate reduce sansele de a se hrani sau poate reduce capacitatea iepurelui de a procesa alimentele pe care le mananca
- Sunete respiratorii anormale, suflu al inimii sau ritm cardiac neregulat
Cauze
Desi pierderea in greutate si cașexia la iepuri impartasesc simptomele comune ale scaderii in greutate, din punct de vedere al diagnosticului ele sunt diferite prin prisma faptului ca o simpla pierdere in greutate poate fi rezolvata prin hranirea iepurelui cu mai multe calorii. Iar cașexia este o pierdere in greutate care adesea nu poate fi rezolvata cu remedii nutritive.
Exista multe cauze diferite pentru pierderea in greutate si cașexia la iepuri.
De exemplu, metabolismul crescut poate determina organismul sa foloseasca masa musculara pentru energie si pentru a satisface nevoia de calorii crescute pentru a indeplini functiile zilnice.
Alte cauze pot include hipomotilitatea gastrointestinala, miscarea anormal de lenta a sistemului gastrointestinal.
Cașexia, care vine cu pierderea masei musculare si pierderea cronica a poftei de mancare, poate avea boli de baza mai severe care o cauzeaza. Acestea pot include tulburari metabolice, cum ar fi insuficienta de organ (cedarea organelor) sau tulburari care sunt asociate cu cancerul.
Alte cauze comune pot include:
- Cauze dietetice, inclusiv alimente prea putine sau alimente de proasta calitate (malnutritie)
- Boli neuromusculare si durere, inclusiv boli degenerative ale articulatiilor
- Probleme ale coloanei vertebrale, inclusiv fracturi sau luxatii ale coloanei vertebrale
- Infectii articulare sau usoare, care pot provoca malformatii, ducand la probleme cu alimentatia
- Boli dentare, care pot ingreuna alimentatia
- Tulburari ale sistemului nervos central care pot contribui la anorexie (incapacitatea de a se hrani, pierderea poftei de mancare)
- Boli care favorizeaza pierderea de proteine in organism
Diagnosticare
Va trebui sa prezentati un istoric amanuntit a starii de sanatate a iepurelui dvs, si a aparitiei simptomelor, indiferent daca pierderea poftei de mancare este brusca (acuta) sau a durat o perioada lunga de timp (cronica). Pentru a pune un diagnostic, medicul veterinar va trebui mai intai sa determine cata hrana consuma in general iepurele inainte de aparitia simptomelor.
Exista mai multe cauze posibile pentru aceasta afectiune, asa ca cel mai probabil medicul veterinar va utiliza diagnosticul diferential. Acest proces este ghidat de o inspectie mai profunda a simptomelor exterioare aparente, excluzand fiecare dintre cauzele mai frecvente pana cand se stabileste tulburarea corecta si poate fi tratata in mod corespunzator.
Unele dintre motivele mai evidente vor fi excluse, cum ar fi posibilitatea unor afectiuni dentare, una dintre cele mai frecvente cauze de pierdere in greutate.
Medicul va cauta dovezi ale unor infectii evidente sau probleme metabolice, inclusiv insuficienta de organ, care poate duce la inflamatie. Imagistica de diagnosticare, cum ar fi ultrasunetele si raze X, pot fi folosite pentru a ajuta la identificarea tumorilor sau a cancerelor din organism, boli care sunt bine cunoscute pentru ca contribuie la pierderea severa in greutate sau la incapacitatea de a digera alimentele.
Daca cauza este legata de pierderea de proteine, analiza de urina poate aduce dovezi de exces de proteine in urina, care se numeste „proteinurie”.
Tratament
Tratamentul presupune identificarea si tratarea problemelor de baza care duc la pierderea in greutate. Se va acorda atentie atenuarii simptomelor cat timp se cauta boala care provoaca simptomele.
Ameliorarea durerii in cazul cancerului si administrarea de electroliti pentru deshidratare si pierderea de lichide vor fi urmate pana cand sanatatea iepurelui se va stabiliza.
Majoritatea iepurilor vor fi hraniti cat mai curand posibil, cu exceptia cazului in care diagnosticul indica altfel. Iepurele va primi o dieta adecvata, care include o multime de verdeata proaspata. Daca iepurele nu se poate hrani, se va folosi o metoda suplimentara de hranire (tub de hranire, sau spitalizare in cazuri grave).
Recuperare si stil de viata
Pronosticul va depinde de natura bolii sau a tulburarii care duce la pierderea in greutate la iepuri. Adesea, atunci cand o boala a ajuns intr-o stare de casexie, ea a devenit severa si prognosticul este destul de prost.
In toate cazurile insa, se va oferi iepurelui o hrana sanatoasa, care include verdeata proaspata. In unele cazuri, se pot administra alimentele vegetale usor digerabile pentru copii mici. Vizitele regulate ulterioare la medicul veterinar sunt recomandate pentru a obtine cele mai bune rezultate posibile.
Sursa imagine: unsplash.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.