Mastita chistica si septica la iepuri
Mastita septica la iepuri se refera la o infectie a glandelor mamare in lactatie, dupa ce un mamifer a nascut. Aceasta infectie apare atunci cand exista o raspandire a bacteriilor la glandele mamare care alapteaza. Daca nu este tratata, bacteriile se pot raspandi in sange si glandele limfatice, afectand intregul corp si conducand la o afectiune care poate pune viata in pericol. Daca infectia ramane limitata la glandele mamare, poate aparea abces la nivelul glandelor.
Mastita chistica se caracterizeaza prin chisturi pline de lichid sau saci plini de lichid care ocupa spatiul din tesutul corpului. Acestia poate aparea si in una sau mai multe glande si canale ale glandelor mamare. Chisturile sunt de obicei umplute cu lichid steril. Aceasta afectiune speciala este asociata cu alte chisturi similare in uter si ovare. Daca nu este tratata, mastita chistica poate evolua in chisturi canceroase in unele cazuri. Afecteaza iepurii femele, in special pe cele de varsta si statut fertil.
Simptome si tipuri
Mastita septica
- Anorexie, letargie, depresie
- Exces de sete si urina (polidipsie, poliurie)
- Semne de pseudosarcina (adica smulgerea blanii, construirea cuibului, sarcina falsa)
- Boala sau moarte la puii care alapteaza
Mastita chistica
- De obicei fara durere
- Sange in urina (hematurie), care se datoreaza adesea bolii asociate in uter
- Febra si deshidratare cu implicare sistemica
Diagnosticare
Mastita la iepuri necesita examinare fizica, care va scoate la iveala glandele mamare sensibile, ferme, umflate si rosii si secretii observabile (care nu sunt lapte) din glandele mamare sau tetine. Aceste simptome pot fi insotite de febra si letargie.
Se va efectua un set de analize de sange complet, inclusiv un profil chimic al sangelui, o hemoleucograma completa si o analiza de urina. Aceste analize vor confirma sau exclude o infectie sistemica.
Tratament
Daca infectia este severa, cronica sau recurenta, poate fi necesara indepartarea chirurgicala a glandelor mamare, a ovarelor si a uterului pentru sanatatea generala a iepurelui dvs.
Daca infectia este tratata intr-un stadiu incipient si nu este considerata grava, antibioticele care sunt specifice bacteriilor prezente vor fi administrate cu prudenta.
Recuperare si stil de viata
Acasa, va trebui sa mentineti un mediu curat pentru a preveni reinfectarea. Daca iepurele dvs. a fost diagnosticat cu mastita chistica, iar afectiunea este recurenta sau cronica, se recomanda indepartarea glandelor mamare, deoarece mastita chistica poate evolua spre cancer.
Exista complicatii care pot aparea si vor trebui urmarite. Formarea abceselor poate cauza pierderea glandei mamare, moartea iepurelui adult sau moartea nou-nascutilor care alapteaza.
Progresul si recuperarea depind de severitatea si amploarea mastitei.
Sursa imagine: pexels.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.