Hematuria (urina cu sange) la iepuri
Hematuria la iepuri este definita ca prezenta sangelui in urina. Desi pigmentii dietetici (adica componentele alimentelor sau bauturii ingerate) sau sangele din tractul reproducator feminin pot da uneori o nuanta rosie urinei, aceasta nu trebuie confundata cu hematuria adevarata care este indicata de sangele care provine din fluxul de urina.
Simptome si tipuri
- Urina cu tenta rosie (datorita secretiei de cheaguri de sange)
- Abdomen dureros la palpare
- Dezvoltarea unei tumori/nodul
- Vezica urinara marita, care duce la abdomen destins
- Vanatai frecvente (din cauza coagularii excesive)
- Urocistolitii (pietre ale vezicii urinare) pot fi detectati prin palpare abdominala; adesea, un singur calcul mare poate fi simtit
Cauze
Iepurii sedentari, femelele si iepurii de varsta mijlocie sunt toti expusi riscului de a dezvolta hematurie. Acest lucru se poate datora:
- pietrelor la rinichi
- infectiilor bacteriene ale vezicii urinare
- cresterii calciului in sange
Cea mai frecventa cauza a hematuriei la femele este insa disfunctia tractului reproducator.
Coagularea, tulburarile de coagulare sau o leziune a organelor genitale, a tractului urinar sau a vezicii urinare pot duce la prezenta sangelui in urina.
Diagnosticare
Medicul veterinar va trebui mai intai sa excluda cauzele tipice pentru urina de culoare rosie, cum ar fi un declansator alimentar.
Urina decolorata sau maro va trebui diferentiata de hematuria adevarata. Se vor efectua analize ale componentelor de sange si urina si se vor face analize pentru a verifica prezenta calciului sau a celulelor canceroase in sange.
Daca medicul suspecteaza ca originea sangelui este in interiorul vezicii urinare, cum ar fi dintr-o tumoare sau datorita pietrelor vezicii urinare, se poate efectua o endoscopie pentru a examina vizual spatiul vezicii urinare. Aceasta metoda foloseste o camera mica (sonda) care este atasata la un tub flexibil si care poate fi introdusa in spatiul real de examinat.
Endoscopul poate fi introdus in cavitatea vezicii urinare prin intermediul tractului urinar folosind un cistoscop sau poate fi introdus printr-o mica incizie care se face in abdomen. In acest fel, medicul veterinar poate obtine o imagine mai precisa a oricaror blocaje sau rani. Daca este cazul, poate preleva o proba de tesut pentru biopsie daca este detectata o tumoare.
Tratament
Hematuria la iepuri poate indica o boala de baza grava care poate necesita tratament imediat. Este posibil ca iepurele dvs. sa fi pierdut mult sange prin urina. Daca este sever anemic poate fi necesara o transfuzie de sange.
Hipercalciuria (prezenta in exces a calciului in urina) necesita o dieta modificata, precum si schimbari ale mediului. Daca iepurele dvs. prezinta disconfort, pot fi administrate medicamente pentru durere pentru a reduce inflamatia. Se vor administra lichide pentru a trata deshidratarea iar pietrele la rinichi si la vezica necesita indepartarea chirurgicala.
Recuperare si stil de viata
Dupa ce tratamentul initial a rezolvat cauza hematuriei, medicul veterinar va programa o vizita de urmarire pentru a monitoriza raspunsul iepurelui dvs. la tratament.
Vor fi necesare examinari fizice, analize de laborator si evaluari radiografice si ultrasonice deoarece medicul va cauta orice complicatii sau recidive ale anemiei, obstructiei tractului urinar sau insuficientei renale.
Sursa imagine: unsplash.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.