Cancerul (adenocarcinomul) uterin la iepuri
Cancerul (Adenocarcinomul) uterin la iepuri este un tip de tumora maligna, asemanatoare unei glande, care provine din tesutul secretor care captuseste cavitatea interioara a uterului. Este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la iepuri care apare la pana la 60% dintre femelele de peste 3 ani. Aceste tumori uterine maligne apar de obicei din mucoasa endometriala a uterului sau din straturile interioare ale uterului.
Adesea, acest cancer uterin se formeaza dupa ce un iepure a dezvoltat deja o alta problema de reproducere in uterul sau, inclusiv endometrioza, o afectiune dureroasa care implica cresterea excesiva a tesuturilor in uter si in organele de reproducere.
Varsta este cel mai important factor de risc pentru aceasta afectiune. Tumorile pot fi depistate si in concordanta cu alte afectiuni, inclusiv venele umflate in mucoasa endometrului, o afectiune denumita si anevrism venos.
Simptome si tipuri
Cancerul (Adenocarcinomul) uterin la iepuri prezinta simptome care variaza de la animal la animal.
Prezenta sangelui in urina se numara printre cele mai frecvente simptome la femelele de iepuri. Alte simptome tipice includ:
- Secretii vaginale cu urme de sange
- Chisturi in glandele mamare si lichid tulbure care poate proveni din glandele mamare
- Modificari de comportament, incluzand agresivitatea
- Letargie, incapacitatea de a se hrani si membranele mucoase palide (de obicei apar in stadiile tarzii ale bolii)
- Tumori abdominale (de obicei apar in stadiile tarzii ale bolii)
- Excrescente mamare
Cauze
Orice iepure (femela) care este inca capabil sa se reproduca este expus riscului de cancer uterin.
Diagnosticare
Diagnosticarea incepe de obicei cu excluderea altor cauze pentru simptome, inclusiv cea mai evidenta cauza a unei mase in abdomen: sarcina.
Tumorile uterine benigne sau necanceroase pot provoca multe dintre simptomele descrise mai sus. O crestere excesiva a celulelor poate fi asociata si cu alte afectiuni benigne. Cu toate acestea, simptomele enumerate aici sunt cel mai adesea atribuite adenocarcinomului sau cancerului, in special la femelele cu varsta peste 3 ani.
Anemia insoteste adesea aceasta afectiune la femele si este utila pentru diagnosticarea afectiunii.
Rezultatele anormale ale studiilor imagistice (raze X, ultrasunete) pot ajuta la diagnosticarea afectiunii. La fel, prezenta unor ganglioni limfatici umflati sau anormali, sugereaza raspandirea bolii.
Un diagnostic definitiv poate fi pus pe baza rezultatelor unei biopsii a tesutului uterin.
Tratament
Cancerul (adenocarcinomul) uterin la iepuri poate avea ca si tratament o histerectomie totala pentru a indeparta partile bolnave ale organelor iepurelui. Acesta este de obicei tratamentul primar, mai ales daca cancerul nu s-a raspandit dincolo de organele de reproducere.
Poate fi efectuata o biopsie pentru a confirma daca cancerul a ramas la nivelul organelor de reproducere sau s-a raspandit la organele din jur. Uneori nu exista dovezi ale raspandirii cancerului la momentul interventiei chirurgicale.
ingrijirea ulterioara poate include chimioterapie si administrarea de medicamente pentru gestionarea durerii.
Recuperare si stil de viata
Monitorizarea iepurelui poate fi necesara in primii 2 ani dupa interventie, pentru a va asigura ca nu sunt semne de remisie. Daca nu este evidenta nicio metastaza (raspandire) a bolii, atunci rezultatul este considerat a fi unul relativ bun. Daca apare metastaza adenocarcinomului, decesul poate surveni in termen de 2 ani de la diagnosticul initial.
Sursa imagine: unsplash.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.