Boala Tyzzer la gerbili
Infectia bacteriana cu Clostridium piliforme la gerbili (Boala Tyzzer la gerbili)
Dintre bolile bacteriene infectioase care afecteaza gerbilii, boala Tyzzer este una dintre cele mai frecvente. Bacteria care provoaca aceasta infectie, Clostridium piliforme, se raspandeste atunci cand gerbilii ingereaza alimente sau consuma apa contaminata, ducand la dureri abdominale severe si diaree.
Gerbilii tineri sau stresati prezinta un risc crescut de infectie din cauza unui sistem imunitar compromis. Gerbilii care sufera de alte boli sau infectii anterioare prezinta un risc crescut de a avea un rezultat fatal.
Simptome si tipuri
- Pozitie cocosata
- Blana aspra
- Depresie
- Diaree apoasa
- Pierderea poftei de mancare
- Dureri abdominale cauzate de infectia intestinala
- Deshidratare
Cauze
Bacteria Clostridium piliforme care cauzeaza boala Tyzzer este transmisa in principal prin ingestia de fecale contaminate, alimente sau apa si/sau contactul cu materialul de asternut contaminat.
Diagnosticare
Aceasta infectie este dificil de diagnosticat cu procedurile de diagnosticare curente. Se poate efectua o analiza de sange, dar rezultatele adesea nu sunt concludente.
Observarea simptomelor clinice prezentate, printr-un proces numit diagnostic diferential, poate fi metoda preferata de medicul veterinar in diagnosticarea acestei infectii. Medicul veterinar va analiza fiecare simptom in parte pentru a elimina variantele incorecte.
Medicul veterinar va colecta probe de fecale si sange de la gerbilul dvs. pentru cultura si posibila identificare a speciilor bacteriene responsabile de infectie.
Tratament
Medicul veterinar poate prescrie antibiotice pentru a trata boala Tyzzer. Daca animalul sufera de deshidratare din cauza diareei, pot fi necesare lichide, electroliti si alte forme de terapie de sustinere. Medicul veterinar va poate recomanda suplimente de vitamine si minerale pentru a ajuta la imbunatatirea sanatatii gerbilului dvs. si a sistemului imunitar.
Recuperare si stil de viata
Va trebui sa separati orice gerbil care a fost infectat cu boala Tyzzer de alti gerbili.
Un gerbil de companie care se recupereaza de pe urma bolii Tyzzer va fi foarte slabit si va avea nevoie de ingrijire atenta, deoarece aceasta infectie se poate inrautati rapid, chiar si cu ingrijirea corespunzatoare.
Consultati-va cu medicul veterinar referitor la dieta pe care ar trebui sa o oferiti gerbilului in perioada de recuperare.
Puteti contribui la minimizarea sanselor ca aceasta infectie sa se raspandeasca la alti gerbili prin urmarea unor proceduri de igiena stricta, spalandu-va bine pe maini dupa ce va ocupati de gerbili.
Cusca gerbilului dvs. va trebui curatata temeinic. Aruncati toate materialele de asternut murdare, inlocuindu-le cu asternut nou, curat.
Prevenire
Boala Tyzzer este contagioasa si se transmite in principal prin ingestia de alimente si apa care au fost contaminate cu fecale infectate si asternut contaminat cu fecale sau urina de la un gerbil infectat.
Igiena este una dintre cele mai esentiale masuri preventive pe care le puteti folosi in scopul sanatatii gerbilului dvs.
Curatarea corecta a incintei gebrilului dvs. in mod regulat, indepartarea oricaror fecale si urme de urina din cusca, precum si schimbarea de rutina a asternutului sunt esentiale pentru prevenirea bolii Tyzzer si a altor tipuri de infectii.
Incercati, pe cat posibil, sa evitati adapostirea impreuna a gerbililor de diferite grupe de varsta. Cel putin, carantinati gebrilii noi. Medicul veterinar va poate sfatui cu privire la perioada adecvata de carantinare.
Urmarea acestor pasi simpli va ajuta in mare masura la prevenirea raspandirii acestei infectii la gerbili.
Cititi si: Tenia la gerbili
Sursa imagine: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.