Carasul cu coada evantai – caracteristici
Carasul cu coada evantai (Carassius auratus) este o varietate comuna a carasului auriu, cunoscut pentru coada sa dubla. In loc sa aiba o coada standard cu o inotatoare caudala superioara si inferioara, acesti carasi aurii au doua aripioare caudale superioare si inferioare, inotatoarea superioara fiind fuzionata de-a lungul varfului.
Alte denumiri: Caras cu coada dubla, Fantail Goldfish
Speranta de viata: 10-15
Marime (adult): 17-18 cm
Familia: Cyprinidae
Provenienta: Asia
Caracter sociabil: pasnic
Loc preferat in acvariu: partea de sus a acvariului, mijloc
Acvariu necesar: 75 l
Dieta: omnivor
Inmultire: depunere icre
Grad dificultate ingrijre: usor
pH necesar al apei: 6-9
Duritate a apei: 6-12 dGH
Temperatura apa acvariu: 10-27 °C
Origine
Desi Carasul Cometa original provine din Caracuda (Carassius carassius) din Asia, Carasul cu coada evantai (Carassius auratus) nu se gaseste in salbaticie si a fost creat prin reproducere selectiva de catre oameni. Clasificat ca o varietate de caras „fantezist”, carasul cu coada evantai a fost creat prin reproducerea pestilor cu caracteristicile dorite, de-a lungul a numeroase generatii.
Aspect
Carasul cu coada evantai este cunoscut pentru coada sa dubla, dar tinde sa aiba un corp scurt, iar aripioarele pectorale si anale pot fi alungite. Daca carasul dvs. cu coada evantai a fost imperecheat cu alte soiuri de pesti „fantezisti”, cum ar fi ryukin sau pearlscale, acesta poate capata anumite caracteristici ale acelor pesti, cum ar fi o umflatura pe cap, celom marit, un corp mare. Carasul cu coada evantai are de obicei culoarea portocaliu pana la alb, dar pot fi rosii sau multicolori daca au fost incrucisati cu varietati shubunkin sau ryukin de carasi.
Diferente de gen
La fel ca la Carasul cometa, Carasul cu coada evantai are trasaturi distinctive pentru masculi. Tuberculii de reproducere, umflaturi albe, vor aparea pe opercul (acoperirea branhiilor) si pe marginea anterioara a aripioarei pectorale la masculi in timpul sezonului de depunere a icrelor. Femelele tind sa fie mai rotunde.
Comportament
Unii carasi pur si simplu nu se inteleg cu altii, si este ceva normal. Carasii pot fi tinuti singuri, dar au totusi nevoie de un acvariu mare, cu apa filtrata, pentru a-i asigura o buna sanatate. Asigurati-va ca petreceti mult timp cu un caras tinut singur si rasfatati-l intocmai ca pe un copil.
Cel mai bun coleg de acvariu pentru un caras cu coada evantai este un alt caras „fantezist”. Cel mai bine este sa nu adaugati un alt caras cu corp lung, precum un caras cometa sau un shubunkin, intrucat sunt inotatori mai rapizi si ar putea ajunge la mancare mai repede decat carasul cu coada evantai.
Cel mai bine este sa alegeti un alt caras cu o capacitate similara de inot (mai lenta), pentru a va asigura ca toata lumea are o parte echitabila de hrana si spatiu.
Carasii sunt tinuti la temperaturi mai scazute decat majoritatea speciilor de pesti tropicali, ceea ce ii face incompatibili. Cu toate acestea, un banc de pesti Zebra (zebra danio) este o completare excelenta pentru un acvariu cu carasi. Pestilor zebra le place sa stea in banc, asa ca asigurati-va ca aveti cel putin 5 pesti zebra. Exista multe soiuri si culori de peste-zebra din care sa alegeti.
Ingrijire
Ca si alte soiuri de carasi aurii, Carasul cu coada evantai este un peste usor de ingrijit. Avand in vedere forma cozii, pestii aurii nu sunt cei mai eficienti inotatori, asa ca nu le aglomerati mediul cu o multime de obiecte de decor. S-ar putea sa-i vedeti odihnindu-se mai des decat alti carasi aurii, asa ca o zona deschisa pe substrat ii va ajuta sa se odihneasca mai confortabil.
Hranire
Atunci cand alegeti un tip de pelete, asigurati-va ca le alegeti la dimensiunea corecta pentru ca pestele sa le inghita cu usurinta. Deoarece nu au stomacul acid, carasii aurii se bazeaza pe molarii lor pentru a-si zdrobi mancarea si pentru a o digera corect. Majoritatea carasilor aurii vor avea nevoie de aproximativ 32-35% proteine. Dar, avand in vedere dificultatile lor de inot, majoritatea carasilor „fantezisti” ar trebui sa aiba un nivel de proteine putin mai ridicat in dieta.
Alegeti o dieta cu un continut de grasimi in jur de 4-5%. Asigurati un nivel adecvat de vitamina C. Hranirea pestilor cu un tip de hrana care se scufunda este recomandata pentru a ajuta orice peste predispus la tulburari de flotabilitate, astfel incat acestia sa nu inghita aer la suprafata in timp ce mananca un aliment plutitor.
Frecventa de hranire va depinde de temperatura acvariului dvs. Sub 21 de grade Celsius, ar trebui sa va hraniti carasii aurii o data pe zi. De la 21 de grade Celsius si peste, ar trebui sa va hraniti carasii de doua ori pe zi.
Presarati suficienta mancare pentru ca ei sa manance pe indelete timp de 5 minute. Daca vedeti resturi de hrana neconsumata dupa ora de hranire, inseamna ca le oferiti prea mult. Scoateti alimentele neconsumate din acvariu pentru a preveni acumularea reziduurilor.
Inmultire
Carasii aurii sunt usor de inmultit, chiar si de catre incepatori. Inainte de reproducere, cresteti proteinele si grasimile cuprinse in dieta pestelui. Pestele ar trebui sa fie plasat intr-un rezervor de reproductie, care va contine un mascul si o femela.
De obicei, cresterea temperaturii apei si introducerea de plante vii va incuraja pestii sa inceapa sa se inmulteasca. Cresterea duratei luminii primavara va incuraja, de asemenea, depunerea icrelor, iar acest lucru poate fi manipulat cu iluminarii artificiale.
Odata ce icrele au fost depuse, scoateti parintii din rezervorul de reproducere, sau acestia vor manca ouale.
Foto: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.