CainiSanatate canina

Insomnia la catei – Cum se trateaza?

Insomnia nu este la fel de frecventa la caini, asa cum este la oameni. Cu toate acestea, puii pot avea probleme cu somnul, mai ales atunci cand ajung pentru prima data in noua lor casa. Chiar si puii mai in varsta pot avea probleme si nu vor putea dormi toata noaptea.

Atunci cand proprietarii se confrunta cu probleme insomnie, acest lucru poate avea impact si asupra a cat de bine dorm animalele lor de companie. Din fericire, puteti incerca o varietate de remedii naturale pentru tratarea insomniei, care pot aduce beneficii si cainelui dvs.

 

Generalitati

 

De obicei, cainii nu au nicio problema sa doarma, iar multi vor profita sa traga un pui de somn ori de cate ori au ocazia. Atunci cand cainele dvs. mai in varsta a dormit intotdeauna bine, ar putea avea probleme de sanatate care il impiedica sa aiba un somn bun. Premise precum durere, dementa, diabet, hipertiroidism si infectii ale tractului urinar, pot avea un efect negativ asupra somnului unui caine. In aceste cazuri, este mai bine sa programati un control la veterinar. Discutati cu veterinarul legat de orice alte comportamente neobisnuite pe care le prezinta cainele dvs., deoarece poate ajuta la stabilirea unui diagnostic.

Pe de alta parte, nu este neobisnuit ca puii sa planga si sa aiba probleme de somn dupa ce au ajuns prima data in noua lor casa. La urma urmei, tocmai si-au lasat in urma mama si fratii cu care au dormit probabil la gramada, iar acum li se cere sa doarma singuri intr-un loc nou si ciudat.

Odata ce s-au instalat in noua casa, catelusii nu au de obicei probleme cu somnul. Pe timpul zilei, cat sunteti la serviciu, catelusul poate atipi ori de cate ori se simte obosit, asa incat noaptea e plin de energie pentru a ramane treaz sa fie paznicul casei, sa se joace si sa dea batai de cap proprietarilor care tocmai atunci vor sa sforaie linistiti.

Din moment ce jocurile de la miezul noptii nu va vor incanta, exista o serie de metode pe care le puteti folosi pentru a va determina animalul de companie sa doarma dupa orarul dvs.

tratarea insomniei la catei

Necesitati

Asigurati-va ca rezervati ceva timp pentru a va juca seara si aveti cateva lucruri la indemana pentru a va ajuta cainele sa stabileasca o rutina de culcare. Aveti nevoie de:

  • Feromoni, zgarda de calmare pentru caini sau limitatoare de stres pentru caini
  • Muzica

 

Mutati patul

Reganditi asezarea patului cainelui dvs. Puii foarte tineri se descurca mai bine cand va pot auzi si mirosi, astfel incat mutarea patului catelusului mai aproape de al vostru poate imbunatati odihna puiului. Pe de alta parte, distragerea atentiei va poate tine treaz animalul de companie. Incercati sa acoperiti tarcul cu o patura sau o cuvertura, pentru a-l feri de zgomotul si lumina care il pot tine treaz.

 

Incercati unele calmante

Exista o serie de produse disponibile care sunt concepute pentru a ameliora stresul si a calma cainii anxiosi. Puteti folosi unul atunci cand un caine incearca sa se adapteze dormitului intr-un loc nou. Unele produse sunt sub forma de spray-uri care pot fi aplicate in zona de dormit a cainelui dvs., altele se adauga in apa de baut a cainelui, iar altele sunt masticabile.

Exista pe piata un produs util – zgarda de calmare, care emana o substanta naturala, care va poate calma catelul, oferindu-i un sentiment de confort si siguranta. Este un analog al feromonului de relaxare canin, pe care catelele-mame il elibereaza in aerul inconjurator. Zgarda va ajuta catelul sa se obisnuiasca mai bine cu noul mediu si sa se confrunte cu incredere cu provocarile pe care trebuie sa le depaseasca in primele luni ale vietii sale. Zgarda pentru catei a fost dezvoltata de catre medici veterinari, iar eficacitatea sa a fost dovedita stiintific.

Anxietatea extrema poate tine un caine treaz. In orice caz, este mai bine sa consultati medicul veterinar inainte de a oferi cainelui dvs. orice produs calmant pentru a va asigura ca acesta nu va afecta negativ sanatatea acestuia. Acest lucru este deosebit de important pentru catelusii tineri, femelele gestante si cainii cu anumite antecedente medicale.

 

Mai multa joaca inainte de culcare

Uneori, tot ce trebuie sa faceti este sa depuneti mai mult efort pentru a va obosi cainele. Incercati sa programati timpul de joaca cu o jumatate de ora inainte de culcare si ardeti exesul de energie a cainelui astfel incat sa fie gata sa pice de somn atunci cand veti dori sa mergeti la culcare. Urmarirea unei mingi e un joc foarte eficient, in acest sens.

Intr-o familie cu mai multe animale de companie, este bine sa ii obositi pe toti inainte de culcare. Pisicile sunt in mod natural mai nocturne, asa ca un joc de seara cu un fascicul de lanterna sau cu o jucarie cu pene poate impiedica pisoiul sa trezeasca cainele. Totodata, daca sunteti trezit dimineata devreme pentru mancare, poate o masa mica si usoara seara, inainte de culcare, poate rezolva problema.

Muzica

Terapia prin muzica poate face minuni actionand ca un sedativ natural pentru animalele de companie. Incercati sa puneti muzica instrumentala lenta, calma, la un volum redus, pentru a linisti catelusul si a-l ajuta sa adoarma.

insomnia la caini

Melatonina

Melatonina este un hormon responsabil de ritmul somnului, spunand oamenilor si animalelor cand trebuie sa doarma si cand sa se trezeasca.

Suplimente de melatonina se utilizeaza adesea la oameni pentru tratamentul tulburarilor de somn provocate de schimbaruile de fus orar. Unii veterinari recomanda utilizarea acestor suplimente pentru a ajuta si animalele de companie sa doarma. Melatonina este disponibila la magazinele de produse naturiste, dar intrebati medicul veterinar despre doza adecvata inainte de a-i da cainelui.

 

Masaj

Incercati sa-i faceti putin masaj cainelui dvs. inainte de culcare pentru a-i potoli energia si a-i induce o stare de odihna. Miscarile lente pot relaxa catelusul agitat, astfel incat sa doarma mai bine pe tot parcursul noptii.

 

 

Prevenirea problemelor de somn ale catelusului dvs.

Daca pe puiul de caine il apuca joaca in timpul noptii, cea mai mare greseala pe care o puteti face este sa ii acordati atentie. In cele mai multe cazuri, doar ignorarea il invata pe catelus ca nu va reusi sa va atraga atentia cand doriti sa va odihniti.

Orice fel de atentie consolideaza comportamentul, astfel ca puiul de caine va continua sa va sacaie, poate-poate veti ceda! Inchideti ochii, strangeti din dinti si nu miscati un muschi. Daca aveti inca aveti probleme, puteti recurge intotdeauna la dopuri de urechi.

Daca banuiti ca animalul dvs. este bolnav, sau aveti intrebari legate de sanatatea acestuia, consultati intotdeauna medicul veterinar, deoarece acesta v-a examinat animalul de companie, cunoaste istoricul sanatatii acestuia si va poate face cele mai bune recomandari.  

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button