CainiIngrijirea cainilorSanatate canina

Deshidratarea la catei. Simptome si cauze

Deshidratarea este un deficit de apa in organism. Puiul dvs. de caine pierde apa in fiecare zi in timpul eliminarii, expirarii, si prin evaporarea salivei in timpul gafairii. Deshidratarea la catei poate deveni rapid o problema serioasa iar in acest articol va vom spune care sunt cauzele deshidratarii, simptomele si tratamentul acesteia, pentru a va ajuta sa aveti un caine fericit, sanatos si hidratat.

Puii de catel sunt deosebit de sensibili la deshidratare, deoarece au o masa corporala mult mai mica decat un caine adult. In lunile fierbinti de vara, supraincalzirea in timpul jocului poate predispune catelusul dvs. la pierderi excesive de apa. De aceea, in anotimpul cald, este foarte important sa va supravegheati catelusul  pentru a preveni deshidratarea.

O mare parte din pierderea de apa a unui caine se datoreaza urinarii. Aceste lichide sunt inlocuite atunci cand catelusul mananca si bea. Asigurati-va ca are mereu la dispozitie apa curata, care ajuta la prevenirea deshidratarii.

Puii beau mai mult vara, insa pe timpul iernii trebuie sa va asigurati ca vasul cu apa nu ingheta, impiedicand accesul la apa. Orice lucru care duce la pierderea de lichide, cum ar fi diareea, poate duce si la deshidratare.

 

Care sunt cauzele deshidratarii?

 

Deshidratarea poate aparea ca urmare a oricarei boli care cauzeaza diaree sau varsaturi. Urinarea excesiva care apare in diabetul zaharat si in afectiunile renale. Sangerarea sau orice afectiune care determina reticenta de a manca sau a bea, poate duce, de asemenea, la deshidratare.

Prin urmare, am putea rezuma ca deshidratarea este rezultatul factorilor de vatamare, boala, supraincalzire/insolatie, sau de lipsa alimentelor (solide si lichide).

 

 

Simptomele deshidratarii la catei

 

Doar pentru ca un catel este deshidratat, nu inseamna ca va actiona insetat. De aceea este atat de important sa fiti constienti de semnele de deshidratare la catei.

Primul semn vizibil de deshidratare sunt membranele mucoase uscate in care gingiile si limba cainelui sunt lipicioase sau uscate in loc de umede. Saliva poate deveni lipicioasa sau chiar cleioasa.

Etapele initiale de deshidratare la caini mai implud simptomele de comportament letargic, greata excesiva, comportament anxios, ochii uscati sau cazuti.

Un semn mai evident este pierderea elasticitatii pielii. Pielea unui catel se potriveste in mod normal ca o haina confortabila, cu ceva spatiu pentru a se deplasa in zona umerilor. Prindeti pielea peste gatul si umerii puilor si ridicati usor; atunci cand este hidratata in mod normal, pielea revine repede la loc dupa eliberare.

Pielea se retrage lent cand cainele este deshidratat intr-o proportie de 7-8%. O deshidratare de 10% sau mai mult este grava, iar pielea va ramane ridicata atunci cand a fost stransa si nu va reveni la loc.

Timpul lent de reumplere capilara (CRT) este un alt indicator al nivelului de hidratare al catelului. Cel mai usor mod de a efectua acest test este prin ridicarea buzelor cainelui si prin apasarea unui deget la gingii. Odata ce degetul este indepartat, urmariti cat de repede marcajul palid lasat de degetul se umple si revine la culoarea sa normala, roz. Daca dureaza mai mult de o secunda sau doua, cainele este deshidratat.

O deshidratare intr-o proportie de 7-8% va intarzia timpul de reumplere capilara timp de 2 pana la 3 secunde. Mai mult de 4 sau 5 secunde indica o deshidratare severa, o situatie extrem de periculoasa. Acesti caini prezinta, de asemenea, globi oculari scufundati, zvacniri musculare involuntare si extremitati reci.

In etapa finala a deshidratarii la caini, acestia pot avea o mobilitate slabita, in special la picioarele posterioare.

cauzele deshidratarii la catei

 

Tratamentul deshidratarii la catei

 

Puii care sufera de deshidratare moderata pana la severa necesita atentie medicala imediata pentru a supravietui. Terapia cu fluide va fi necesara pentru rehidratarea catelusului si restabilirea echilibrului sau electrolitic (mineral) la normal.

In functie de nevoile catelusului dvs., medicul veterinar va poate arata cum sa administrati terapie cu fluide (fluidoterapie) catelusului dvs. acasa, demonstrand cum sa administrati lichid subcutanat (sub piele).

In cazurile usoare in care varsaturile nu reprezinta o problema, poate fi de ajuns sa il faceti pe caine sa bea apa. Medicul veterinar va poate prescrie produse similare cu cele pentru copii, care furnizeaza, de asemenea, electrolitii pierduti.

In cazul in care catelusul dvs. este deshidratat dar nu este interesat sa bea apa, puteti incerca sa ii oferiti niste gheata. Linsul de gheata este o modalitate buna de a-l face interesat si de a putea bea apa de care are nevoie pentru a se reface.

Cauza principala a deshidratarii va trebui, de asemenea, tratata. Este posibil sa fie necesare medicamente specifice pentru a controla diareea si varsaturile, pentru a preveni pierderile ulterioare de lichide. Alte medicamente, in functie de diagnostic, cum ar fi cele pentru tratarea diabetului sau a bolilor renale, pot fi necesare, in special la cainii mai in varsta.

Unele boli genetice (de rinichi, cancer, diabet), pot face ca anumiti caini mai predispusi la deshidratare decat altii. De asemenea, cainii care sunt mai sensibili la anumite conditii meteorologice, cum ar fi caldura, pot fi mai sensibili la deshidratare.

Daca aveti un catel susceptibil sa devina deshidratat, consultati medicul veterinar pentru a determina cel mai bun plan de actiune pentru a ajuta la prevenirea unor astfel de cazuri.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button