Sanatate canina

Cum periati dintii catelusului? Instructiuni pas cu pas

Ingrijirea catelusului presupune – pe langa periajul blanitei, tunsul acesteia, scurtarea unghiilor – si periajul dintilor.

Respiratia catelusului poate avea o aroma placuta cat puiul este destul de mic, dar o respiratie cu miros intepator va insemna ca nu veti mai dori botul de catel in preajma nasului dvs., putand indica probleme dentare potential dureroase si periculoase.

80% dintre caini prezinta unele boli dentare pana la implinirea varstei de 3 ani. Aceasta deoarece cainii nu se spala pe dinti si tind mai degraba sa inghita pe nemestecate, decat sa isi mestece mancarea. Ganditi-va cum ar arata dintii dvs. in trei ani daca nu i-ati peria niciodata!

Adesea, cainii adulti se opun periajului dintilor. Cel mai bine este sa obisnuiti cateii inca de mici cu un program de igiena dentara atunci cand pot sa considere totul un joc.

Curatarea stomatologica de rutina este disponibila in majoritatea cabinetelor veterinare si implica curatarea cu ultrasunete, lustruirea si, uneori, tratament cu fluor sau antibiotice (mai ales daca se fac extractii dentare). Dar cea mai buna modalitate de a preveni bolile dentare pe masura ce catelul dvs. creste, este sa ii oferiti tratament la domiciliu.

Iata cateva sfaturi pentru a mentine dintii catelusului dvs. curati si stralucitori:

 

Ingrijirea dentara la domiciliu

 

Rontairea alimentelor uscate reduc problemele dentare cu aproximativ 10%, in comparatie cu conservele, care se lipesc de dinti. Daca utilizatii ambele tipuri de hrana, incurajati-va catelusul sa rontaie dupa ce a terminat aperitivul umed.

Multor caini le plac alimentele sanatoase pentru oameni cum sunt legumele sau fructele crude, iar mestecarea/roaderea acestor alimente poate ajuta la curatarea dintilor. Oferiti-i catelusului dvs. ca gustare dentara sanatoasa felii de mar sau morcovi.

Asa numitele „dental diets” si alte bunatati speciale disponibile in magazinele pentru animale sau la cabinetele veterinare, pot fi folositoare in special la rasele de caini care par mai predispuse la probleme dentare (cum este Yorkshire Terrier).

Cautati retetele de hrana pentru caini in care este inclus si hexametafosfatul de sodiu, deoarece acesta ajuta la prevenirea formarii placii dentare (tartru).

Exita o gama larga de jucarii de mestecat dentare pentru caini care pot preveni, de asemenea, respiratia mirositoare a cainelui. Unele dintre aceste jucarii pot fi infuzate cu enzime speciale. Aceste enzime distrug bacteriile, ajutand la prevenirea formarii placii. Intrebati medicul veterinar cu privire la produsele de clatire dentara.

Majoritatea stomatologilor veterinari nu recomanda oasele de vita, copitele de porc si alte obiecte dure de mestecat care pot deteriora dintii catelusului. Oasele sterile, concepute pentru ingrijirea dentara, pot fi o solutie.

Oferiti-i cainelui dvs. obiecte de ros aprobate de veterinari cum ar fi „jucariile dentare” care contin o suprafata aspra conceputa pentru spalarea dintilor.

 

Cum periati dintii catelusului. Instructiuni pas cu pas

 

Cand cainele are probleme dentare, cea mai buna modalitate de a-i mentine sanatatea dentara este sa periati dintii catelusului. Si iata cum:

1. Pe parcursul mai multor saptamani, obisnuiti-l pe catelusul dvs. sa ii manevrati gura. Puteti obisnui catelusii sa aiba ceva introdus in gura prin aromatizarea degetului cu supa de pui fara sare. Incercati dresajul cu ajutorul unui declansator pentru a-i comunica cainelui dvs. ceea ce doriti sa faca.

2. Oferiti-i pasta de dinti pentru catei ca pe o recompensa delicioasa. Pasta de dinti cu aroma speciala de carne este disponibila la magazinele de produse pentru animale de companie sau la medicul veterinar si ofera puilor stimulentul de a deschide gura larg. Nu folositi niciodata pasta de dinti pentru oameni. Puii nu pot sa scuipe, astfel incat ajung sa inghita spuma. Fluorul poate fi in acest caz periculos, putand deteriora organele interne ale catelusului.

3. Dupa ce accepta manipularea gurii si le place pasta de dinti, incercati sa proptiti gura catelusului cu o jucarie preferata. Pur si simplu incurajati-l sa muste pe un obiect de mestecat si infasurati-va mana in jurul botului pentru a-l tine stabil, pe loc. Astfel veti avea acces la gura deschisa si, de asemenea, ii ofera si catelului o ocupatie pentru dinti. Exersati acest lucru de mai multe ori si laudati-l in timp ce ii oferiti mici cantitati de pasta de dinti pe post de recompensa, inainte de a-i face cunostinta cu o periuta de dinti.

4. Periutele de dinti speciale pentru animale de companie sunt mai mici si sunt concepute pentru a se potrivi mai bine pe conformatia dentara a cainelui. Puteti utiliza de asemenea o periuta de dinti pentru copii.

5. Unii catelusi accepta mai bine curatarea dintilor cu degetul dvs.. Exista periute de dinti de pus pe deget sau pur si simplu infasurati o carpa umeda in jurul degetului si folositi-o pentru a-i spala exteriorul dintilor. Limba catelusului curata suprafata interioara a dintilor, astfel incat nu va trebui sa va faceti griji sa patrundeti prea adanc in gura catelului.

6. Se recomanda periajul dupa fiecare masa, insa de 2-3 ori pe saptamana este un program destul de bun. Aveti intotdeauna grija sa va laudati puiul si sa ii oferiti afectiune, astfel incat experienta sa ii lase un gust bun – la propriu!

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button