Ingrijirea cainilor

7 lucruri bine de stiut inainte de a va lua primul catel

Iubitorii de animale pur si simplu adora puii de catel. Sunt niste fiinte mici, adorabile, jucause, afectuoase pe care le poti purta peste tot. Cum ai putea sa nu le iubesti? Catelusii sunt pur si simplu irezistibili. Poate de aceea multi oameni ajung sa primeasca un catelus inainte de a fi pregatiti si de a sti ce trebuie sa faca.

Exista o multime de decizii de luat si factori de luat in considerare inainte de a va decide sa aduceti acasa un nou catelus. Nu cedati primului impuls si luati acasa un catelus la momentul nepotrivit. Mai intai, informati-va.

In acest articol veti putea afla daca sunteti gata sa aveti un catelus si cum alegeti unul in mod responsabil. In plus, cum va pregatiti pentru noul catelus si cum sa il cresteti bine.

 

Sunteti pregatit pentru un catel?

Puii de catel pot fi irezistibili, dar sunt mari consumatori de timp. Daca nu ati mai avut vreodata un catelus, este posibil sa nu realizati in ce sunteti pe cale sa va bagati. Una e sa fii gata pentru convietuirea cu un caine adult. Sa cresti un puiut de caine insa, cere un si mai mare nivel de dedicare.

Puii de caine au nevoie sa fie hraniti de 3-4 ori pe zi. Trebuie dusi in locul destinat nevoilor fiziologice imediat dupa ce au mancat sau au baut apa, ca sa se deprinda a nu murdari toata casa. Bineinteles ca vor fi si multe accidente in timpul acestui dresaj pentru nevoile fiziologice, asa ca fiti pregatit sa curatati de nenumarate ori dupa catel.

Un catelus v-ar putea trezi de mai multe ori in timpul noptii. Acest lucru se poate intampla cand catelul simte ca trebuie sa isi faca nevoile, sau pur si simplu pentru ca este plictisit.

Un pui de caine nu poate fi lasat singur acasa mai mult de cateva ore. Catelusul ar trebui sa stea in tarc atata timp cat este singur; acest lucru ajuta la invatarea regulilor pentru „mersul la olita” si il impiedica sa roada tot ce nimereste prin casa. Cu toate acestea, dupa cateva ore, catelul nu o sa se mai poata abtine sa nu isi goleasca vezica urinara (sau intestinele).

Catelusii pot fi distructivi. Vor sa exploreze, sa roada, sa linga si chiar sa manance lucruri din mediul lor. Nu cunosc bunele maniere si pot actiona indisciplinat sau hiperactiv. Toti puii trebuie dresati si socializati; si au nevoie si de mult exercitiu. Iar toate aceste lucruri necesita mult timp.

Aveti posibilitatea sa treceti pe acasa in mijlocul zilei ca sa aveti grija de catelus? Sunteti pregatit sa fiti trezit in toiul noptii? Aveti disponibilitatea sa petreceti cateva ore pe saptamana lucrand la dresajul si socializarea catelusului? Mai aveti timp si pentru celelalte animalute din casa?

Daca sunteti decis sa va luati un pui de catel, fiti pregatit sa petreceti o multime de timp cu acesta, in special in primele cateva luni. Daca toate aceste acest lucruri vi se par prea mult, poate ar trebui sa luati in considerare adoptarea unui caine adult.

 

Ce fel de catelus este potrivit pentru dvs.?

Daca ati cantarit toate argumentele pro si contra detinerii unui catelus, si ati decis ca este timpul potrivit pentru a aduce un puiut in familie, atunci este timpul sa va cautati noul companion. Dar de unde sa incepeti acest lucru?

In primul rand trebuie sa decideti ce rasa de caine este potrivita pentru dvs. Intocmiti o lista cu trasaturi si comportamente pe care le doriti la un caine, cele pe care ati putea sa le tolerati, si cele pe care cu siguranta nu le agreati.

ce tip de caine vi se potriveste

Apoi, va trebui sa decideti cat de mare sau mic doriti sa fie cainele. Rasele de talie mica sunt mai potrivite atunci cand nu detineti un spatiu de locuit prea mare. Trebuie sa luati in considerare si faptul ca mancarea, suplimentele alimentare si medicatia pentru cainii de talie mare sunt mult mai costisitoare.

Va doriti un caine care odata devenit adult ramane cu un comportament foarte activ, ori mai degraba preferati unul care intr-un an sau doi sa devina mult mai linistit? Cat timp destinat plimbarilor lungi puteti dedica?

Luati in considerare de asemenea si tipul de blana al cainelui. Sunteti pregatit sa aveti de-a face cu naparlirea? Sau poate doriti un catel care sa naparleasca foarte putin. Acestia insa, au adesea nevoie de vizite mai dese la ingrijitori canini. Va puteti permite financiar acest lucru?

 

De unde achizitionati un catel?

Odata ce v-ati facut o idee despre ce fel de rasa de caine va doriti este timpul sa incepeti cautarile.

Daca este posibil, luati mai intai in considerare adoptia. Cainii din rasele mixte sunt caini absolut minunati si foarte subapreciati. La adaposturile pentru animale sau la grupurile de salvare a animalelor, poti gasi asemenea puiuti adorabili, care asteapta cu nerabdare o familie. Chiar daca nu sunteti sigur ca aceasta este o solutie pentru dvs. merita sa faceti o vizita la aceste centre pentru a vedea cativa catelusi. S-ar putea sa va indragostiti de unul dintre ei!

Poate va doriti cu adevarat si fara discutii un caine de rasa pura. Multi oameni au o rasa favorita, sau doresc sa stie in detaliu de la bun inceput la ce sa se astepte cand puiul va fi adult.

Factori precum marimea, tipul de blana, sunt foarte predictibili la un catel de rasa pura. De asemenea problemele de sanatate, temperamentul, nivelul de energie, sunt oarecum predictibile dar nu si garantate.

Daca alegeti sa cumparati un catel de rasa pura, trebuie sa o faceti responsabil. Cautati neaparat un crescator cu experienta si reputatie impecabila. Evitati sa achizitionezi un caine provenit dintr-o monta facuta „in spatele casei”. Evitati „crescatorii de curte”. Nu cumparati niciodata din magazinele de animale de companie, deoarece catelusii sunt crescuti la o canisa (unde se fac imperecheri fara a tine cont de criterii). Nu cumparati un caine din piata, de la persoane neavizate, deoarece sunt sanse mari ca puii sa aiba grave probleme de sanatate, si asta chiar daca nu sunt vizibile imediat.

Cand veti gasi catelul potrivit pentru dvs. veti simti acest lucru imediat. Cei mai multi proprietari de caine va vor spune despre cum tovarasii lor canini i-a ales de fapt pe ei, nu invers!

 

Pregatirea casei – un loc sigur pentru catelus

Inainte de a va lua acasa micul prieten, este foarte important sa va pregatiti casa. Securizati orice zona a casei si faceti tot posibilul sa nu existe potentiale pericole pentru catelus.

Comportamentul distructiv la catelusi este unul comun, frustrant, dar poate deveni periculos pentru catel. Cu siguranta ca puiul de catel va gasi toate maruntisurile care ar putea sa ii faca rau.

Cea mai buna metoda de a va securiza casa este de a va aseza la nivelul ochilor catelusului si sa cautati toate eventualele pericole.

  • Ascundeti pe cat posibil toate cablurile electrice
  • Folositi un sistem de inchidere pentru dulapuri, in special cele care contin mancare sau medicamente, chimicale, sau alte obiecte de intretinere a casei care pot fi periculoase pentru catel
  • Mutati plantele de apartament cat mai sus posibil, astfel incat puiul sa nu le poata roade frunzele
  • Achizitionati un cos de gunoi care sa poata fi bine inchis sau pastrati cosul de gunoi intr-un dulap sau spatiu inchis
  • Aveti grija unde tineti hainele, pantofii si alte obiecte mici. Puneti-le undeva unde catelusul sa nu poata ajunge la ele. Este binestiut ca puii de catel au obiceiul sa le roada si sa inghita uneori bucati din ele

Pentru ca puiul de catel sa fie in siguranta, cea mai buna metoda este supravegherea lui permanenta. Ori de cate ori sunteti plecat, puneti-l in tarc (insa evitati sa il lasati acolo mai mult de cateva ore, mai ales atata timp cat puiul este foarte mic). Un catelus nu ar trebui sa aiba acces liber in toata casa decat cand mai creste si are primele notiuni de dresaj.

 

Achizitionati articole pentru catei

Veti avea nevoie de o multime de articole necesare catelusului inainte de a va aduce acasa noul animalut. Incepeti cu elementele de baza inainte de a va trezi cu o gramada de lucruri de care nu aveti nevoie, cum ar fi jucariile care nu sunt pe placul catelului sau patuturi in care nu va dormi.

accesorii catel

Cu siguranta veti avea nevoie de cateva elemente esentiale pentru inceput:

  • Lesa obisnuita, de 1.20 -1.80m (mai tarziu va fi necesara una extra-lunga, pentru dresaj)
  • Zgarda ajustabila cu medalion de identificare
  • Vase de metal sau ceramica pentru mancare (evitati plasticul deoarece poate cauza iritatii ale pielii, poate fi ros si poate deveni o jucarie pentru catei)
  • Mancare pentru pui de caine
  • Patut simplu pentru catel, ajustabil
  • Tarc pentru catel care sa poata fi ajustat in functie de cresterea catelului
  • Cateva jucarii pentru catei (o jucarie chitaitoare, una de plus si una de rontait)
  • O perie, un pieptan, sau o manusa pentru pieptanat potrivite pentru felul de blanita a catelusului
  • Pe masura ce puiul creste, veti avea nevoie si de alte lucruri, cum ar fi suplimente alimentare sau pentru preventie. Veterinarul va poate ajuta sa decideti care sunt cele potrivite catelusului dvs.

 

Gasiti veterinarul potrivit

La cateva zile de la venirea acasa, noul dvs. catelus ar trebui sa faca o vizita medicului veterinar. Este important ca puiul sa aiba un examen fizic, chiar daca schema de vaccinare este completa. Aceasta este o sansa de a va asigura ca nu exista probleme de sanatate nedetectate de crescator.

Cel mai bine este sa gasiti un veterinar bun inainte de a va aduce catelul acasa. In felul acesta veti avea deja un medic caruia sa va adresati fara sa va grabiti sa cautati unul.

gasiti un veterinar bun

Cautati un birou veterinar cu o reputatie excelenta intr-o locatie convenabila pentru dvs. Asigurati-va ca preturile cabinetului sunt accesibile pentru dvs. Cel mai bun mod de a gasi un veterinar bun este sa intrebati si sa cercetati. Discutati cu prietenii si ceilalti membri ai familiei cu animale de companie. Cititi recenziile online. S-ar putea sa doriti chiar sa faceti o vizita la cabinet si sa va intalniti cu personalul.

La prima vizita in cabinet, aveti grija sa aveti asupra dvs. toate documentele furnizate de crescator (sau adapostul de animale). Veterinarul va examina catelul, apoi veti avea o discutie despre programarea vaccinarilor.

Primul vaccin necesar catelusilor se face intre 6 si 8 saptamani de viata. Urmatoarele vaccinari se fac ritmic, pana pe la aproximativ 16-18 saptamani. Asteptati-va la o vizita la veterinar cam la 2-3 saptamani odata.

 

Invatati sa va cresteti catelusul corect

Toti cateii au nevoie de atentie speciala pentru a creste sanatosi si fericiti. Sunt multe aspecte de luat in considerare, mai jos vom enumera unele dintre cele mai importante:

cresteti catelusul corect

  • Alegeti o dieta sanatoasa, alcatuita anume pentru catelusi
  • Incepeti dresajul pentru nevoile fiziologice imediat ce ati adus catelul acasa. Inarmati-va cu rabdare, ar putea sa dureze de la cateva saptamani la cateva luni
  • Incepeti dresajul pentru obedienta pentru a avea un catel ascultator, dar nu va grabiti. Faceti totul cu pasi mici. Fiti rabdator si consecvent. Nu face exces de zel si nu fiti exagerat de strict; lasati-l pe catelus sa copilareasca!
  • Socializati catelusul. Duceti-l in locuri diferite ca sa poata experimenta sunete, privelisti, oameni, alte animale, mereu noi. Asigurati-va ca il lasati sa intalneasca numai catei sanatosi si vaccinati
  • Inscrieti catelul la un curs de dresaj. Nu numai ca il va ajuta sa invete corect anumite comportamente, dar in felul acesta il veti si socializa
  • Stabiliti o rutina care sa includa exercitii
  • Nu uitati niciodata de programarile la veterinar si vaccinurile
  • Faceti-va timp pentru a stabili o conexiune si pentru joaca. Puteti chiar sa il invatati pe catelus unele jocuri amuzante.

Daca in casa dvs. locuiesc mai multe persoane care interactioneaza cu catelul, stabiliti de la inceput rolul fiecaruia. Cine este responsabil cu hranirea si plimbatul catelului si cand? Asigurati-va ca toata lumea a cazut de acord cu regulile stabilite pentru catel si unde are permisiunea sa mearga. Colaborati pentru ca exercitiile de dresaj sa ramana consecvente. Daca sunt copii in casa, invatati-i cum sa se comporte cu un catel. Daca exista si alte animale de companie in casa, asigurati-va ca le veti face prezentarile asa cum trebuie, supravegheati de fiecare data.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button